fredag 30 januari 2015

Löfven, Saudi och Ryssland

I en intressant och lång intervju som Spiegel online gjorde med Angela Merkel sommaren 2013 ställdes bl.a. frågan hur det kommer sig att arabiska potentater i länder (läs: diktaturer) som Saudi och Qatar erhåller tyska stridsvagnar. Den tyska järnladyn var inte svarslös, utan körde en variant liknande den Carl Bildt tillämpade i SR-intervjun om Saudiaffären - att skylla på den tidigare regeringen. Merkel:     
- When it comes to export licenses for weapons, we adhere to precisely the same principles that guided early German administrations, and they too approved shipments to Arab countries.
-Of course, we have always known that most of these countries are not democracies, but we also know that they are important partners for Germany and the EU on a large number of regional and international issues.

Madame Merkel klargjorde rättframt att man hela tiden känt till att flera av de arabiska länderna inte är demokratier, men att länderna är "viktiga partners". Dock tar hon inte ordet diktatur i sin mun.

I går hölls löjliga timmen i riksdagen, eller som det officiellt heter: statsministerns frågestund i riksdagen. Och jodå, han var sannerligen patetisk vår bleke och stammande trainee till statsminister, Stefan Löfven (SAP), och särskilt imbecill var han när han ordbajsade i syfte att svara utan att svara.

Att Stefan Löfven inte kommer att förbli partiledare för SAP särskilt länge är tämligen uppenbart, och igår blev det väldigt tydligt när Jonas Sjöstedt (v) ifrågasatte SAP:s gamla avtal om militärt samarbete och omfattande vapenexport till Saudi. Sjöstedt ville ha besked om avtalet skulle sägas upp, i och med att Saudi av många anses vara en diktatur* som fnyser åt allt som kan betecknas som mänskliga rättigheter.

Det var uppenbart att herr Löfven ansåg frågeställningen som mycket obehaglig; han såg ut som en kissnödig skolpojke, och han skulle nog helst ha velat räcka upp handen och fråga talmannen om han kunde få gå på toaletten. Nu gjorde han dock inte det, utan trasslade in sig i ett grumligt resonemang om att avtalet skulle vara "för långt gånget i detaljeringsgrad.".

Nå, då vet vi ingenting om det. Men sedan kom den intressanta delen och den lät på följande vis:

- Vi ska komma ihåg samtidigt att kontakten med andra länder är viktig utav, utav, många skäl, även dom /eeh/ dom /eeh/ länder som vi tycker har fel /eeh/ politik och inte står upp för mänskliga rättigheter, är det faktiskt bra om /eeh/ demokratiska länder har kontakt med ... inte minst handel kan vara en sådan. Det är andra länder också där vi inte har /eeh/ samma uppfattning när det gäller mänskliga rättigheter som vi ändå har en handel med, och det menar jag nog att vi ska, vi ska se till att ... behålla.

Klart och tydligt som porlande källvatten, eller? Icke alls, det är som taget ur den socialistiska skolboken: prata, men säg för fan ingenting!

Klippet består enbart av replikväxlingen mellan Löfven och Sjöstedt och varar 3 minuter och 49 sekunder. Klicka i nederkanten på bilden så startar klippet.


Källa: Riksdagen

Det framgår att Stefan Löfven anser att handel och kontakter med länder som har "fel politik" är i sin ordning, och rent av kan vara bra. D.v.s. jag både hörde och förstår mycket väl att Löfven ville säga att (s.k.) demokratiska länder kan påverka länder med "fel politik" att ändra till "rätt" politik. Dock kom Stefan Löfven på bättre tankar (se i citatet ovan) och lät bli då det inte går an som gammal verkstadsarbetare att knäppa ett arabiskt kungadöme på näsan.

Till skillnad från Merkel fegar Löfven ur och andas inte ett ord om "diktatur" eller "icke-demokrati".

Well, vi kan konstatera att såväl vapenexport som militärt samarbete med Saudi kommer att fortgå. Där sammanfaller åtminstone Löfvens och Merkels uppfattningar.

Vi tar och tittar på Stefan Löfvens förhållande till ett annat land. . . ett stort grannland som han däremot inte anser det vara bra att ha kontakt med, utan tvärt om, kräver ännu hårdare tag mot - utöver de sanktioner som redan är genomförda. Ja, självklart talar jag om Ryssland.

Stefan Löfven hade uppenbarligen ett behov av att som nykomling brösta upp sig på sista "toppmötet" i EU strax före jul. Han krävde att EU skulle driva en ännu hårdare linje mot Ryssland och att de i hans tycke mjäkiga formuleringarna skulle vässas ännu mer.

– Vi är helt överens om att Ryssland bär ett stort ansvar för vad som händer i de östra delarna av Ukraina. Jag hade gärna velat se en tydligare skrivning om Rysslands ansvar för dessa händelser.

Tja, den naive traineen Löfven har inte fattat att det är farligt att formulera falska anklagelser och dessutom sätta dem på pränt. Andra har fått erfara att sådant kan svida illa, och de de övriga europeiska pseudoledarna satte stopp för ett eventuellt Ragnarök. Beklagligtvis tycks inte Löfven heller ha begripit att de europeiska sanktionerna kommenderats från Washington, och att de inte sänker några andra länder än de europeiska. Särskilt hårt drabbas de fattigare av EU:s länder.

1. varför är det "bra" att idka vapenhandel och ha kontakt med ett land som är a) odemokratiskt b) som brister i mänskliga rättigheter och c) som sänder vapen vidare till inhyrda terrorister, vars uppdrag är att krossa en sekulär, arabisk stat?

2. eftersom Ryssland exkluderas från handel och kontakt, innebär det då att Ryssland är a) än mer odemokratiskt b) ännu omänskligare c) mer diktatoriskt än Saudi?

3. begriper Löfven att han är delaktig i ett livsfarligt globalt spel som kontrolleras av fullständigt vettlösa psykopater?

- Du, Löfven, om du inte vet vad som inleddes sommaren 1933 tycker jag att du skall ta och läsa på.
Jag lovar att du kommer att känna igen dig.* För ett par år sedan läste jag en helt galen intervju med prins Bandar bin Sultan bin Abdulaziz Al Saud (han som glömt skicka med bruksanvisning till de kemiska vapnen som terroristerna i Syrien skulle ha. Se Underkänt i kemvapenhantering) i vilken han uppmärksammade, den i hans tycke, enfaldige reportern på att Saudi faktiskt var en av världens äldsta demokratier, och att hans familj styrt landet sedan 1747.


Democracy Now: Despite Peaceful Reputation, Sweden is a Major Weapons Exporter to Human Rights Abusers
SvD: Löfven vinglar om Saudiarabien
AB: Efter kritiken – Löfven: "Saudi är en diktatur"
DI: Löfven svajar om Saudiarabien
Europaportalen: Löfvens hårdare Rysslandskritik ogillades av toppmötet
SR: Löfven vill se hårdare EU-linje mot Ryssland
Wall Street Journal: Swedish PM Stefan Löfven: EU need “to stay firm on sanctions” on Russia
Spiegel online: Angela Merkel on Europe: 'We Are All in the Same Boat'
Spiegel online: How the Merkel Doctrine Is Changing Berlin Policy
Adderat: De fyra storas kartläggning år 1999
Adderat: Underkänt i kemvapenhantering
PBS Frontline: Interview: Bandar bin Sultan

1 kommentar:

  1. Ola Jennebrink30 januari 2015 23:36

    Tyskland stoppade leveransen av stridsvagnar till Saudi i veckan, enligt PressTV.

    SvaraRadera