onsdag 28 januari 2015

Ättikssur socialist och någon slags befolkning...

Den tyske ekonomiministern Sigmar Gabriel (SPD) säger apropå premiärminister Alexis Tsipras (Syriza) krav på omförhandling av Greklands mångmiljardlån (320 mdr €), betydligt mer än vad han antagligen fattar att han säger.

Sur som ättika fräser Gabriel över att privatiseringen av grekiska energibolaget  PPC, och en av Europas största hamnar, Piraeus, för närvarande har stoppats, utan att Grekland först diskuterat det med sina "partners". Tacka fan för att de inte diskuterade det, det ligger i sakens natur att Greklands neoliberala "partners" i form av EU-trojkan* skulle ha sagt nej till dylikt. De viker inte en tum från de påtvingade privatiseringarna, den sociala nedrustningen, den ökade arbetslösheten eller andra åtstramningar enär det i praktiken omöjliggör återbetalningar. Ja, självfallet vet EU-trojkan det, lika väl som alla vi andra.

Well, så här säger surkarten Gabriel i alla fall:
- Det är klart att vi måste sträva efter att hålla Grekland i euroområdet. Men det är också klart att vi måste vara rättvisa mot vår egen befolkning och andra euroländer
- Medborgare i andra euroländer har rätt att se att de uppgörelser som är kopplade till deras solidariska handlingar upprätthålls. Varje land i Europa har sin egen historia, och kan inte skilja sig från detta genom nyval.

Utifrån Sigmar Gabriels uttalanden ter det sig som att han torde vara medveten om att det i egentlig mening inte finns något Tyskland, och således inte heller någon tysk befolkning. Möjligen har vi där anledningen till att Gabriel lägger sig i Greklands affärer. Gabriel tycks inte bara kunna agendan och därtill även vet vad som gäller, utan han synes också veta att det är bråttom.

Denne pratsamme Sigmar Gabriel har sagt om teknokraten Angela Merkel att hon inte är Tysklands förbundskansler, utan agerar VD för ett storbolag. Och vet du vad - Gabriel har fullständigt rätt. Frågan är om han vet det, eller om det enbart ser ut som att han vet det? Jag vet inte, men jag vet vad jag vet. Europas folk är, som jag sagt många gånger förut, gisslan sedan många decennier.

I blogginlägget Slum, derivat & kungligt förräderi spekulerar jag kring vart det skall smälla ordentligt nästa gång, och på grund av Deutsche Banks då omfattande derivat (USD: 75¹²) gissade jag på just det vi kallar för Tyskland. Dock är inte agendan helt genomförd ännu, så möjligen kan något annat (europeiskt?) land hinna drabbas av "default-stämpeln". De geopolitiska lägena kommer att utvisa vad som händer först.

Gällande Alexis Tsipras och den nya regeringen så hoppas jag att den, åtminstone inledningsvis, kommer att vara handlingskraftig ur ett socialt perspektiv och inte bedrar det redan utsatta grekiska folket ännu mer. Socialister har ju den avskyvärda vanan att enbart se till själva "saken" än till människorna, och det är det är ju en av anledningarna till att jag avskyr socialism i alla dess former.

Få har fattat att det pågår en helvetes tragedi i Grekland och som Europa samfällt försöker tiga ihjäl. Politiker, banksters och mainstreammedia pratar pengar, men ingen pratar människor. Men, det är klart, vad är en svältande befolkning och ett havererat samhällssystem värt i jämförelse med asgamarna till banker - platt intet. Oskicket med människooffer till gudarna har aldrig upphört; gudarna har bara tagit på sig Armani-kostym, skaffat Samsung-leksaker och tagit plats i bankpalatsen istället.


* EU-trojkan: Europeiska kommissionen (EC), ECB & IMF.

P.s. Jag antar att du hört att Goldman Sa ... nämen ursäkta mig, ECB menar jag ju, nu skall tillhandahålla 60 mdr € i månaden i nästan två år, till ytterligare spekulationspartyn.

Reuters: Greek PM Tsipras promises radical change, markets tumble
Reuters: German Econmin says cannot imagine a haircut on Greek debt
Reuters: German minister warns Greece against breaking agreements
Reuters: ECB launches 1 trillion euro rescue plan to revive euro economy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar