onsdag 11 juni 2014

FAS 3, Brasilien och flödande cash

Jag läste för ett tag sedan att f.d. arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) uttalat att han, nu så här i efterhand, ansåg att Eva Uddén Sonnegårds* förnedrande och sjuka skapelse FAS 3 var rena smörjan. Och visst var det så, det var det många som fattade redan innan det drog i gång, men herr Littorin hade inget val än att sjösätta den hjärndöda skiten, då den s.k. "politiken" fungerar så.

I dag kan vi läsa att riksmeteorologen och tillika finansministern Anders Borg i en SVT-dokumentär som sänds i kväll, uttalat sig på ett likartat sätt om FAS 3. Dock, i egenskap av en av  upphovsmännen till de Nya Moderaternas neoliberala agenda vet - i motsats till Littorin - Anders Borg varför regeringen driver på om mångmiljardprojekt som massinvandring, meningslösa arbetslöshetsprojekt, avregleringar och privatiseringar av t.ex. vård, utbildning och omsorg, asylboenden etc. etc. - alla är de verksamheter som erhåller biljoner av skattebetalarnas pengar.

Så här säger Borg, finansernas häxmästare, i dokumentären:
När finansminister Anders Borg får frågan om vad han tycker om Fas 3, den så kallade sysselsättningsfasen i jobb- och utvecklingsgarantin, skräder han inte orden:

– Man måste göra det, man måste lägga pengar på det och det är bättre än att inte göra någonting, men man ska inte ha någon överdriven föreställning om att det fungerar speciellt bra, säger han till SVT.
          Aftonbladet: Anders Borg sänker FAS 3

Ja, om den neoliberala agendan skall hålla så måste "man" lägga pengar på meningslösa, kränkande och hjärndöda projekt som FAS 3. Alldeles riktigt, herr Borg.

Det rinner fullkomligt osannolika belopp från såväl de svenska som EU-28:s stats- och kommunkassor till multinationella, privata koncerner; biljoner som i princip helt opåverkade bara passerar förbi Skatteverkets kontor, och vinkar bye-bye till tjänstemännen. Intrikata ägarförhållanden, stiftelser och virtuella huvudkontor gör att mångbiljonbelopp drar till skatteparadis som t.ex. Schweiz, Liechtenstein och Gibraltar.

Inte nog med det - fenomenet med de flödande stålarna är globalt. Fenomenet började ungefär samtidigt, och det kommer att sluta ungefär samtidigt. Vad syftet är? Att tömma länderna på stålar såklart, vad annars? Vad tror du bedrägeriet med "klimatförändringen" handlar om? Tror du att koldioxidskatter, pålagor och klimatavgifter handlar om att rädda klimat och miljö så har du inte fattat någonting.

Titta på vad som händer i de länder som intervenerats av det inflammerade FN:s privata organ IMF och Världsbanken. De verksamheter som går att privatisera privatiseras och de som rimligen inte borde gå att privatisera privatiseras också, som regnvattenpölar och badstränder. Titta noga på vad som kommer att hända i det ännu så länge resursrika Ukraina. Det kommer inte att ta lång tid innan Ukraina spelar i samma liga som t.ex. Grekland, Spanien och Portugal. Storbritannien är snart där också, och Sverige. Barnfattigdomen ökar med rekordfart och t.o.m. ungarna i Storbritannen har börjat bli undernärda.

Som ett högst aktuellt exempel på ett land som snart är framme vid målsnöret när det gäller total utarmning och folkutrotning kan vi ta Brasilien, vilket jag skrev om i inlägget - Hyckleri, Expressen.
Varför bygga en svettigt dyr arena på en ö i regnskogsbältet, som kommer att börja förfalla dagen efter VM är avslutat? Ja, anledningen är att pengarna för bygget går rätt in i de multinationella koncernernas intrikata strukturer för att sedan landa i paradisen.

Varför lägga miljarder på arenor när skolan och hälsovården fungerar så dåligt? Varför byggs inte vägar, järnvägar och flygplatser ut som tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva lovade? Och vart tar alla pengar vägen som regeringen säger sig investera i just infrastruktur?
            DN: Landslaget i bättre form än den korrupta ekonomin


Well, svaret på frågorna om varför är som ovan: för att tömma landet på stålar. Alla länder skall tömmas på stålar, and that's a fact. Om detta råder även politisk koncensus.

SvD:  Borg: Nya tag mot skatteflykten
UNT: Stora välfärdsbolag undviker skatt
DN: S vill skärpa krav på välfärdsbolag

ETC: Sveriges bidragskung har blivit miljonär på Fas 3
SVT: Borg sågar egna jobbåtgärderna
AB: Anders Borg sänker FAS 3
AB: Littorin: Ingen gillar väl FAS 3?
SVT: FAS 3 - en miljardindustri
Fria Tider: Bidragskung tjänade 14,7 miljoner på FAS 3
Alliansfritt: FAS 3 har gjort honom till mångmiljonär
SR: TEMA: FAS 3
SVT: Jobbfabriken försvarar miljonvinst
Arbetet: Jobbfabriken nära döden
Webbsida: Jobbfabriken
SVT: Sverige - det nya skatteparadiset

DN: Här bor förlorarna i spelet om miljarderna
DN: Landslaget i bättre form än den korrupta ekonomin

Observera att fliken Du betalar är uppdaterad

* Uddén Sonnegård är även skapare av den nya a-kassan. Återfinns numera inom OECD i Paris.
Wikipedia: Uddén Sonnegård

P.s. Ta dig en funderare på varför SIDA slösar pengar på att bygga "kulturhus" och stora, dyra busstationer i Afrikas öken där inga vägar, hus eller människor finns. D.s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar