fredag 9 maj 2014

EU, OSCE, skulder & Mr X

HURRA HURRA HURRA

- Nämen, vet du inte vad "vi" firar i dag? Skäms på dig, det är ju Europadagen i dag! Vi skall ju fira "fred och sammanhållning" och omöjliggörandet av krig i Europa.

2014
PDF För större bild

Det jag verkligen beklagar är att jesuiten Robert Schuman är död, annars skulle jag ha sparkat monstret i ändan så han flugit ända in i evigheten.

EU Sweden events: Program
Europeiska Unionen: Europadagen


VALTRAMS

Jag skummade igenom SvD:s direktrapportering från den s.k. "EU-debatten" i riksdagen och kan konstatera att det i sedvanlig ordning rör sig om kvalificerat trams. Ingen debatt what so ever pågår i plenisalen, bara det sedvanliga gnället. Men inget annat var att vänta då all politik sedan länge är  privatiserad och förs på annat håll - långt ifrån medborgarna.

Det kostsamma skådespelet gick ut på att leverera repliker om EU-skatter, kollektivavtal och EU-kommissionens kritik av den svenska staplingen av visstidskontrakt. Tja, vad gäller staplingen av korttidskontrakt så tror jag det var någon gång 2006-2007 den första salvan med kritik avfyrades från EU-kommissionen, men då hänvisade man till en sorts "rapport" fullmatad med propaganda om den sagolika framgång korttidsanställningarna hade haft i Nederländerna. Tyvärr har jag inte kvar propagandarapporten, men det var som sagt propaganda och ingenting att ha.

Trots att Sverige varit EU-medlem i snart tjugo år är det ytterst få, i genomsnitt bara 12 procent, som känner sig välinformerade om de beslut som Sverige är med och fattar i EU. Värst är det bland de yngre där endast sex procent av alla under 40 år anser sig ha koll. 
[...]
Trots idoga försök från de som är kritiska till Sveriges medlemskap i EU att få till stånd en debatt om aktuella EU-frågor så driver en överväldigande majoritet, oftast bestående av högeralliansens fyra partier tillsammans med Socialdemokraterna, igenom beslut på löpande band i riksdagen under största möjliga tystnad.
         Folkrörelsen Nej till EU: Makteliten undviker EU-debatt


INTE OSSE-OBSERVATÖRER

Enligt OSSE:s Twitter den 25/4, vilket du kan se en skärmdump av nedan, var de sju tillfångatagna "OSSE-observatörerna" inte alls några OSSE-observatörer, utan agerade under Wien-överenskommelsen VIENNA DOCUMENT 2011, On Confidence - And Security-Building Measures. Trots denna Twitter-avisering envisades världens media med att ändock kalla militärerna för "OSSE-observatörer", och USA:s låtsaspresident Barack Obama avfärdade motsatsen med att det var "falskt".

Det faktum att "observatörerna" inte var OSSE:s är alltså inte trams, och inte heller är det trams att  teamet inte agerade i enlighet med ovan nämnda dokument. I dokumentet stipuleras dels att inför en ev. inspektion skall fullständig information utgå till samtliga medlemmar och mottagandeland, vilket inte skett, och dels att gästerna icke får vara beväpnade. Herrarna förde med sig, i strid med avtalet, olagligheter i form av vapen och vissa explosiva varor, och man kan fråga sig vad avsikten var med det bagaget.

Källa: OSCE:s Twitter


I YouTube-inslaget här nedan kan du lyssna till biträdande chef för OSSE:s konfliktförebyggande centrum, Claus Neukirch, när han intervjuas i Österreichischer Rundfunk:Ukraine: Festgehaltene keine Mitglieder der OSZE-Mission
 
 

 
MOTSTRIDIGT

I fjol sommar läste jag i någon av de tyska dagstidningarna, minns ej vilken, om hushållens höga skuldsättning i flera av EU-länderna. Analyserna av skuldsättningen hade kommit till stånd genom att samtliga centralbanker i EU-28 givits i uppdrag (minns ej av vem/vilka. ECB?) att inhämta aktuella kunduppgifter från bankerna. Sverige fanns inte med i sammanställningen, vilket inte alls förvånade mig, så jag gjorde en sökning inne på Riksbankens sidor där jag inte fann vare sig uppdraget eller någon sammanställning.

Det som presenteras av Riksbanken angående hushållens skulder kan möjligen vara resultatet av just ovan nämnda uppdrag, och att presentationen inte kommer förrän nu kan förstås ha sin grund i att det år 2014 är dubbelt valår.

Riksbankens nya analys av hushållens skulder visar att låg- och medelinkomsttagare har högst skulder i förhållande till inkomsten. Detta går stick i stäv med slutsatserna från Anna Hedborgs utredning "Överskuldsättning i kreditsamhället?", som i stället visade att det är personer med högst inkomster som har de största lånen.
            SvD: Ny uträkning visar varför Riksbanken är så orolig

Att analysen går stick i stäv med pensionshaveristen Anna Hedborgs "utredning" är inte alls förvånande; det mesta av det material som finns framtaget om skuldsättningen är, i princip, samtligt beräknat på samma sätt, och därför har floskeln om att de mest utsatta hushållen är skuldfria repeterats många, många gånger förut.

One important conclusion is that the majority of housing loans are held by high-income households, which also own the bulk of real and financial assets. The most vulnerable households – those that have no financial cushion for unexpected expenses – are largely debt-free.
         BIS/Mattias Persson: BIS papers No 46

Den som är intresserad av svensk ekonomi bör ta del av utrikes media, vilken dagligen publicerar intressant och viktig information.


Bloomberg:  Swedish Housing Surges to Unsafe Value as Debt Soars
Reuters: UPDATE 1-Sweden's central bank says household debt greater than previously estimated
Reuters:  Swedish c.bank chief wants end to rising household debt
Adderat: Global skuldkris
SvD: Politisk ovilja låser Riksbanken
SvD: Ny uträkning visar varför Riksbanken är så orolig
SvD Väntad skuldkaboom från Riksbanken
SvD: SEB:s chefekonom: Skulderna här hemma historiskt höga
DI:  INDIVIDDATA FÖRKLARAR SKILLNAD MOT HEDBORG
Riksdagen: SOU 2013:78. Överskuldsättning i kreditsamhället? PDF
Credit Writedowns: On Sweden’s household debt problem
Bank For International Settlements: BIS Paper No 46


"HEN", ELLER MR X WAS HERE (again)

. . . eller: in i dimman.

Vi är åtskilliga världen över som noterat att det dagligen och stundligen genomförs "konstflygningar" som lämnar intressanta spår efter sig i luftrummen. Många är dem som filmat och fotograferat de spår som "hen" lämnat efter sig, men jag brukar vanligen ha ett tomt kamerabatteri och har därför inte lyckats föreviga fenomenet tidigare. Den här gången var dock kamerabatteriet laddat:

Bildkälla: Egen


World Economic Forum pekade i sin riskrapport i januari ut geoengineering i fel händer som en av de 50 största globala riskerna. Om stater eller privata intressen på eget bevåg drar igång stora ingenjörsprojekt för att minska effekterna av klimatförändringarna kan det få ödesdigra konsekvenser, menar man.
          Ny Teknik:  Linköping tar geoengineering på allvarNy Teknik: Linköping tar geoengineering på allvar
Webbsida: The Nongovernmental International Panel on Climate Change (NIPCC) 
The Nongovernmental International Panel on Climate Change (NIPCC): Rapport Climate Change Reconsidered II PDF.
Rapporten i kapitel här
World Economic Forum: Global Risks 2013 8th edition PDF
Wikipedia: Geoengineering

Adderat: Filippinernas folk, FN och miljarderna
Adderat: Klimatterrorism och syndapengar
Adderat: Fan vad det läcker numera


1 kommentar:

  1. Dessa vidriga chemtrails! Himlen får aldrig vara blå, disigt och kallt av slöjorna, aluminium, barium... Orkar himlen bli blå ser man de feta långa strängarna som genast ska förstöra, kors och tvärs. NATO, svenska plan? Jättemycket på väg mot Kastrup, men även hej vilt överallt hela våren. Är det läget i Ukraina som behöver extra ledande atmosfär för västs elektroniska koll / krigsberedskap?
    / Jorun

    SvaraRadera