torsdag 17 oktober 2013

-You ain´t seen nothing yet

Igår lyssnade jag till Finansutskottets öppna utfrågning från den tionde september om att "förebygga och hantera finansiella kriser". Den finske riksbankschefen Erkki Liikanen, ytterst kompetent människa, var inbjuden för att tala om den s.k. Liikanen-rapporten angående förslag till reformer av det europeiska banksystemet. En ängslig Carl B. Hamilton (fp) utgjorde ordförande för dagen, och det roade mig att han med jämna mellanrum på ett mycket fint sätt uppmanade talarna att "hålla tand för tunga" genom att "påminna" om att de åsågs även av tv-tittare. Det får som bekant absolut inte komma ut några obekväma sanningar till det svenska folket för då kan de ju, gud förbjude, börja ställa besvärande frågor och sådant gillas inte i det här landet.

För den svenska kassakistans räkning närvarade Lars Hörngren och Irma Rosenberg, båda Riksgälden, som dels valt att feltolka avsevärda mängder i Liikanen-rapporten och dels valde att tala om andra rapporter. De argument Erkki Liikanen anförde för nödvändiga reformer bemöttes av såväl ynkliga som okunniga motargument av riksgäldens representanter. De båda värnade helt uppenbart  ensidigt om bankerna och inte om att skydda samhället från investmentbankernas fullkomligt vettlösa orgier. Rosenbergs och Hörngrens lama argument gjorde att jag erinrade mig vad Stefan Ingves sade om jobbet som riksbankschef på en föreläsning för ekonomistudenterna på Stanford University:

- Man får aldrig glömma bort vilka man arbetar för.

Bra uppmaning i sig, men vems intressen man skall värna om avgörs av vem eller vilka som äger centralbanken. D.v.s. är den privat, statlig eller bådadera. Rosenberg och Hörngren uppförde sig sannerligen som om de värnade privata intressen, och det är fullt möjligt att så är fallet. Oavsett vilket så kommer den slutliga makten att ligga hos ECB, vilken till nästan 100% är privatägd, i och med att €uron inom kort ersätter den svenska kronan. Ett uppdrag som för övrigt ligger i Stefan Löfvens (s) knä.

Nå, för att återgå till seminariet så brände Liikanen till med att det inte var direkt stylish av riksgäldens representanter att avfärda Liikanen-rapporten med "för lätta intellektuella argument" och uppmanade duon att inse allvaret och "ta det seriöst". För detta tackar jag Erkki Liikanen mycket varmt och innerligt. I övrigt ställdes ett flertal frågor till Liikanen av de politiska ledamöterna och utifrån frågorna var det mycket enkelt för Erkki Liikanen att dra slutsatsen att svenska politiker och medborgare inte har Den Blekaste Aning om vad som hände 2008, hur det gick till, vilka som var och är ansvariga, vad som pågår globalt eller vad syftet är.

Erkki Liikanen tog på sig pedagogens roll och sade, med emfatisk betoning på varje stavelse:

- Vi har genomgått den värsta finanskrisen i världens historia. Kostnaderna har varit enorma, enorma.

- Vi är ännu i mitten av krisen - i en negativ utveckling.

Och visst är det så, men det är något som svenskarna tydligen skall "förskonas" från att veta. Dock är läget synnerligen uppenbart för en "nyhetsglobalist" som i princip enbart tar del av utrikes media, utrikes handlingar, protokoll, fördrag och förslag etc. på allehanda språk. Naturligtvis syns det vad som pågår även i Sverige, men man måste veta vad man letar efter, var man skall leta och att man i slutänden måste addera delarna.

Jag rekommenderar verkligen att du tar del av inslaget här nedan. Det var ett sant nöje att få lyssna till en kompetent person som Erkki Liikanen. Det är så långt ifrån amatörmeteorologen Anders Borgs barnsliga ekonomiska väderlekar man kan komma. Dessutom kommer du att hänga med bättre i det inlägg jag håller på att skriva om vad som (också) hände med den grekiska ekonomin. Det anknyter till Anders Sellströms (kd) enfaldiga uttalande om Grekland.

Jo, bara en sak till: när Erkki Liikanen nämnde Baltikum och mumlade lite om de svenska bankernas roll i "ärendet" så kunde jag inte annat än skratta gott. Något av detta berörde jag i blogginlägget Global finansras.

Så, med en åsnas envishet fortsätter jag med mitt mantra: you ain't seen nothing yet.

Starka världspolitiska och -ekonomiska krafter ligger bakom. Motkrafter finns och de agerar, men medmänniska, inse att du är en bricka i ett spel - vakna, innan det är för sent!


Liikanen-rapporten, 2012-10-02. PDF

P.s. Ulla Andersson (v), ställde den retoriska frågan "Vilka kunde förutse finanskrisen", och menade att det fanns ju ingen som s.a.s. kunde förutsäga, veta på förhand, att krisen skulle inträffa. Jodå, Ulla lilla, inga kriser uppstår av sig själva utan de är resultaten av högst medvetna ageranden av de fåtal människor som har möjlighet att manövrera och manipulera, sänka och krossa (den globala) ekonomin. De är det fåtal människor som i praktiken kan sägas äga världens ekonomier, marknaden. D.s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar