torsdag 25 juli 2013

Monsanto, Fox News och frihandelsavtalet

I mitt förra inlägg tog jag upp att jag i nästkommande inlägg skulle informera dig om vilka som äger, kontrollerar och styr EU-28, USA och, med ännu så länge några få undantag, resten av världen. Men efter att ha gått igenom åratals informationsmaterial och funderat ett slag, beslöt jag mig istället för att utvidga det hela, göra det mer komplett, när jag nu ändå var igång. 

Naturligtvis är det mycket att läsa, och att skriva ett eller flera inlägg låter sig inte göras då de blir allt för långa, tunglästa samt referens- och faktakomprimerade. Att dela upp materialet och göra en slags följetong är förstås ett alternativ, men en dylik uppdelning kan ändock innebära att läsaren upplever det hela som för mastigt, samt att risken för viss brist i stringens och kronologi alltid föreligger.

Det samlade materialet kommer att läggas upp kronologiskt under en egen flik, vilket har flera fördelar. Dels möjliggör det kontinuerlig tilläggspublicering som gör att läsaren inte behöver hänvisas till tidigare inlägg och dels kan materialet fungera som ett permanent "uppslagsverk" för den som vill.

Fliken läggs ut när mängden material nått tillfredsställande nivå, så tills dess att jag nått dit kommer jag att prata på som vanligt här på bloggen.

I dag tänkte jag tala om det gigantiska, multinationella företaget Monsanto, som pysslar med att framställa för människor, djur och miljö livsfarliga kemikalier, läkemedel, bekämpningsmedel, hormonpreparat och patenterade och genmanipulerade grödor*. Förutom att producera dylik smörja agerar de dessutom på sätt som får maffians metoder att framstå som rena västanfläkten, och att bl.a. hård politisk "lobbying" ingår behöver väl knappast nämnas. Ett utdrag från svenska Wikipedia:

Företagets första produkt var det artificiella sötningsmedlet sackarin, vilket företaget sålde till Coca-cola. Företaget tillverkade Agent Orange till USA:s avlövningskampanj under Vietnamkriget vilket fick svåra konsekvenser för delar av befolkningen. 4,8 miljoner vietnameser utsattes för Agent Orange vilket enligt vietnamesiska uppgifter resulterade i 400 000 döda eller skadade och 500 000 barn födda med missbildningar. Monsanto står även bakom miljögifter såsom DDT och PCB. Företaget utvecklade, och är den största producenten av glyfosat, den aktiva substansen i bekämpningsmedel som Roundup. (Klicka gärna på länkarna jag lagt in. Det är inte svenska Wikipedias PK-länkar.)

De jordbrukare som använder Monsantos GMO-utsäde måste även köpa Monsantos eget bekämpningsmedel, Roundup, vilket GMO-utsädet är resistent mot. Roundup tar alltså kål på alla andra växter förutom Monsantos GMO-grödor. Normalt förfaringssätt vid odling är att ta undan av utsädet för sådd nästkommande säsong, men det är något som odlarna av Monsantos GMO-grödor vare sig kan eller får göra. Dels beroende på att vissa av de inavlade grödorna är infertila, alltså inte kan sås igen då grobarheten är 0, och dels beroende på att Monsanto förbjuder förfarandet. Den jordbrukare som dristar sig till att använda fertilt utsäde från fjolårets skörd åker på stämningar av Monsanto, då de patenterade utsädet och grödorna faktiskt, hissnande nog, är deras att enväldigt härska och bestämma över hur de får användas. Odlarna äger alltså inte sina grödor på grund av immaterialrätten, och de sitter fast i fällan att ständigt köpa nytt - och allt dyrare - genmanipulerat utsäde av Monsanto.

Här nedan en 18 minuters film som är producerad av GreenPeace. Är du jordbrukare - lyssna till de amerikanska odlarnas direkta och välmenta råd till dig och dina europeiska kollegor.
Text på svenska.Den 31 maj kunde vi läsa en mycket kort TT-Reuter-flash i mainstreammedia att Monsanto lägger ned sina försök att introducera genmanipulerade grödor i Europa. Samma budskap har kablats ut igen, från den 18 juli, och i motsats till svensk mainstreammedia framgick tydligt i brittisk media vad det är Monsanto egentligen lägger ned: EU-ansökningarna om godkännande av ytterligare genmanipulerade grödor. Något som egentligen varken gör till eller från, då det än så länge är upp till varje EU-land att avgöra huruvida man vill ha in smörjan innanför gränserna eller ej.

Monsanto säger även att deras verksamhet i Europa är mycket omfattande och stadigt växande. Och för att värna om sina europeiska jordbrukare kommer de att satsa mellan femhundra och sjuhundra miljoner dollar, samt underlätta importen av GMO-grödor till Europa. Tänka sig . . . så rart då.

Här nedan en länk till ett filminslag om hur det gick till när två reportrar, Jane Akre och Steve Wilson, grävande reportrar i samhällsprogramet The Investigators, sparkades av Fox News för att de avslöjade uppenbara hälsorisker med "Monsanto-mjölk". Detta korta inslag visar strålande exempel på mainstreammedias mörkläggningsmaskineri, mutförsök, hot, varningar och en synnerligen elastisk lagstiftning.

MEDIA CENSORSHIP

Man kan ju också tänka sig att Monsanto lägger ned/återtar EU-ansökningarna för att de helt enkelt inte behöver ansöka längre. Det råder ju en febril aktivitet med det transatlantiska partnerskapsavtalet, (TTIP), "frihandelsavtalet", som de facto har ytterst lite att göra med handel, men  allt att göra med att skapa och utvidga de globala företagsgiganternas rättigheter och befogenheter (läs: total makt). Som bekant dikterar och styr storföretagen politiken och politikerna - såväl nationellt som internationellt - i en riktning som underlättar regional och global sammanslagning av finansiell, ekonomisk och politisk makt och placerar den i händerna på några få, monstruösa företag.

Med andra ord kan Monsantos spridning av inavlade grödor och gifter i EU redan vara godkänd och inskriven i "frihandelsavtalet".
* Ytterligare ett globalt giftföretag med GMO-grödor: DuPont, DuPont Sverige.

Jordbruk 2.0.1, intelligent, kritisk och välskriven blogg om modernt jordbruk
Självmordsbälte: Indiska jordbrukare begår självmord, Daily Mail
Monsanto Sverige

EU-kommissionen gillar genmanipulerad gröda
Monsanto säger sig ge upp GMO i Europa, SvD 31 maj 2013
Monsantos bedrägeri angående GMO i Europa, RT
Nya GMO-grödor odlas utomhus i Umeå
EU godkänner användning av GMO-raps, Jordbruksaktuellt 1 juli 2013
GMO i Sverige, Naturvårdsverket

Återigen höga halter av DDT, Allehanda
DDT och fåglar, Naturhistoriska
Miljögifter, Vattenmyndigheten Bottenviken
Om DDT, Uppsala Universitet
DDT i Ronneby, SR

3 kommentarer:

 1. Här tar du upp ett för mig starkt ångestskapande område. Monsanto är kriminellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit, och tack för din kommentar, Anna.
   Det kommer mer om Monsanto.

   Mvh
   Adderat

   Radera
 2. Ett mycket bra lästips inskickat av Gudrun:

  Jag tänkte lägga in detta på ditt utmärkta inlägg om Monsanto m.m. men det gick inte. Här kommer lite information:

  Artikel om Bill Engdahls bok "Fröer av förstörelse, den dolda agendan om genmanipulation".

  http://www.smabrukare-ostergotland.se/

  Läs om GMO

  William F Engdahl är en av dem som skrivit både om den Nya världsordningen och GMO. Boken heter på engelska "Seeds of destruction”.

  Varmt tack, Gudrun!

  Mvh
  Adderat

  SvaraRadera