onsdag 31 juli 2013

Lundin i Kongo

-Tenke satte ytterligare ett kvartalsmässigt produktionsrekord och kassaflödet därifrån har hittills överskridit våra ursprungliga förväntningar.

Så säger Lundin Minings VD Paul Conibear i företagets halvårsrapport, och tacka fan för det - att  cashen har flödat rejält alltså. År 2010 fick Lundin Mining till slut den s.k. "demokratiska" republiken Kongos regering att gå med på en bunt avtalsförändringar, varav en av dem var att tillåta fördubblad rovdrift av koppar(katoder) i gruvan Tenke Fugurumi Mining, från 115 000 ton per år till 230 000 ton årligen. Hur stor volym av "biprodukten" guld som utvinns vid anrikningen framgår dock inte.

Storägare i Lundin Mining är som bekant de rovgiriga bröderna Ian och Lukas "Naturresurserna" Lundin, The Lundin Group, vilka också äger bl.a. Lundin Petroleum och BlackPearl Resources*, samt Africa Oil, Shamaran Petroleum och Lucara Diamond.*

Det är även bekant att Sveriges s.k. USA . . . - ursäkta mig, lätt att blanda ihop - utrikesminister skall det förstås stå, Carl "U.S. lapdog" Bildt är synnerligen förtjust i Lundinbröderna och dess motbjudande verksamheter. Så förtjust att han med nöje accepterade en post som styrelseledamot i slav- och rovdriftsbolaget Lundin Oil (nu L. Petroleum), vilket står under utredning för folkrättsbrott i Sudan.

Här nedan kan du läsa rapporterna Unpaid Debt - om Lundin i Sudan, och Risky Business - om Lundin i Kongo.
 


PDF

 
 
PDF                                        
 Svensk ekonomi- och affärspress kallar Lundinbröderna för kungar på börsen. Jag kallar bröderna kort och gott för motbjudande.

- Och du, med tanke på Carl Bildts äkta engagemang och försvar av såväl folkmord och krig som rovdrift är det jävligt lätt att se att hans "engagemang" för HBTQ är ren lögn, dikt och förbannad propaganda. För att använda storfinansens eget uttryck: det är ju bara människor.

* Eko-intervju med en slipprigt slingrande Bildt angående Lundin Petroleums Etiopien-affär. Alltså, den "affär" som journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson olagligt tog sig in i Etiopien för att granska.

* De enorma tillgångar BlackPearl Resources sitter på i form av tungolja och gas på de kanadensiska fälten är en av anledningarna till att det naturresursslukande USA vill åt Kanada.

* I övrigt de sedvanliga härvorna av stiftelser, holdingbolag, dotterbolag etc.

Expressen: Carl Bildt skulle verka för en intervention i Irak
Expressen/TV4: Bildts lobbying för Irakkkriget
Wikipedia: Bildts kommitté för "avskaffandet" av Saddam Hussein
Rapporter från Diakonia
Satellitbilder bekräftar folkrättsbrott
Regeringen storägare i Lundin
Cash från "inbördeskriget" i Sudan investeras i Norge
Svenska UD:s dokument om Sudan
Anna Lindh slingrar sig om Sudan
SvD: Lundin och Bildt i Syrien och Iran

ECOS online: rapporter om Sudan och oljan

SVD: Lundin gick bra i Kongo

2 kommentarer:

  1. Vad är problemet att lundin verkar i kongo dom äger bara ca25% av gruvan tenke adolf lundin grundaren av lundin oil vars mor var judinna så ni kan knappast kalla sönerna ian och lukas för nazister.

    SvaraRadera
  2. We're a gaggle of volunteers and starting a new scheme
    in our community. Your site offered us with valuable info to work on. You have done a formidable task
    and our whole group shall be grateful to you.

    SvaraRadera