onsdag 17 juli 2013

Ingen EU-megafon

Inte ens en månad låg det ute, EU:s anbudsupphandling av en europeisk eller internationell byrå som för 3,2 miljoner €uro om år gärna ville fabricera glad EU-propaganda, förklädd till nyheter, till oss medborgare. Upphandlingen lades ut den 19 juni - efter sju års knådande i olika kommittéer och utskott (vad fan har det kostat?) - för att i dag, den 16 juli, gå upp i rök. Poff!


Syftet med en skattefinansierad online-megafon var att det enligt kommissionen* saknades en adekvat, öppen och sanningsenlig, (läs: EU-positiv) "plattform" där europeerna kunde ta del av regelbundna hejsan-hoppsan-nyheter om hur fantastiskt bra det väloljade EU-maskineriet är, hur lyckliga alla europeer är och hur mycket vi har gemensamt.

Nå, om det var mainstreammedias hysteri kring, och häcklande av det tänkta propagandaorganet som fick kommissionen att ställa in kalaset låter jag vara osagt, men kritiken har varit massiv och de värsta kritikerna har samstämmigt vrålat "EU-Pravda". Hm, i mitt tycke är det en mycket orättvis beskyllning då jag anser att Pravda är ett av de medium som rapporterar mycket seriöst, sanningsenligt och informativt om all jävelskap som pågår bakom draperierna inom EU-haveriet. Och att jämföra Pravda med svensk mainstreammedia låter sig inte alls göras - de befinner sig i helt olika galaxer - och vore en för grannskapspolitiken förödande förolämpning av rysk media. Svensk media rapporterar inte alls om EU, men om de råkar göra det så handlar det om surströmming, jordgubbar och snus, och är dessutom placerat under "utrikes".

Faktiskt tycker jag det är lite synd att man avblåst projektet. Det hade förmodligen varit förenat med mycket stor humor att jämföra EU-megafonens "nyheter" med övrig medias. Den hade kunnat utgöra grund för skapandet av en egen gemensam plattform för oss europeer, där vi tillsammans kunnat häckla och hänga ut kommissionärer och parlamentariker, och i demokratisk medborgaranda röstat fram "Årets EU-dumstrut". Lite småsurt känns det allt att kommissionen missunnar oss att ha roligt på EU-byråkraternas bekostnad. Nåväl, vi får väl roa oss med tanken.

Well, i nästa inlägg skall jag i alla fall skriva om något som jag slår vad om att en skattefinansierad EU-megafon definitivt inte hade informerat om: vilka som - nu helt officiellt - äger, kontrollerar och styr EU-28, USA och, med ännu så länge några få undantag, resten av världen.

Välkommen åter, eller C U, som det heter på cyberspråk.

* Madame Viviane Redings område - hon som med kluven tunga pratar och pratar om de ständigt krympande mänskliga rättigheterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar