måndag 10 juni 2013

Sextio års avfolkning . . .

Eva Back, f.d. socialdemokratiskt kommunalråd i Sundsvall, och nu ordförande i Norrlandsförbundet, skriver i debattartikeln Nationell insats krävs för att stoppa avfolkningen i norr att Norrlands befolkning stadigt minskar, och att det är dags att regeringen agerar.

- Excuse me!? Madam Back - som tillhör partiet med hegemonisk makt, det parti som regerat Sverige i princip obrutet fram till år 2006 - såg alltså i våras ett reportage i SVT som handlade om den norrländska avfolkningen, och kommer plötsligt på att det måste vara Alliansregeringens ansvar och att de skall åtgärda de akuta problemen.

- Befolkningen i Norrland minskar stadigt och om några decennier kan flera samhällen vara helt tömda på människor. Det är dags för regeringen att agera.

Eva Back är sannerligen urtypen för en svensk, trögrörlig och imbecill socialdemokrat. Vet inget, kan inget, fattar inget. De har inte någon annan kompetens än att skylla ifrån sig, manipulera, ljuga, konstruera skatter, konspirera, lägga locket på, och att vara stenhårt solidariska med rörelsen, SAP alltså.

Den norrländska avfolkningen är verkligen ingen ny företeelse, även om Eva Back låter påskina det, utan den påbörjades redan på 1950-talet (Norrlandsförbundet bildades 1952). Vid mitten-slutet av 1970-talet hade den eskalerande utflyttningen från norr nått fram till den glesbygdsboende centerpartisten och tröge ministern Nils G. Åsling, som då inte visste vad han skulle göra, men raskt tillsatte en delegation för glesbygden, vilken i själva verket var en liten pratkommitté utan uppgifter vid industridepartementet, det pampiga namnet till trots.

Glesbygdsdelegationen levde ett stilla och behagligt liv; den ansträngde sig inte över hövan och jag kan inte minnas att kommittén åstadkom någonting konkret. Dock lyckades delegationen fika och prata sig igenom två på varandra följande borgerliga regeringar, och därefter tre socialdemokratiska regeringar, för att valåret 1991 genomgå en socialdemokratisk dopceremoni, föräras namnet Glesbygdsmyndigheten samt placeras i Östersund. Uppgifterna var desamma som förut, d.v.s. inga alls, och man fortsatte att fika och prata fram till 1995 när socialdemokraterna döpte om myndigheten till Glesbygdsverket. Utan att göra någonting hade en liten pratkommitté vuxit till ett statligt verk på mindre än 20 år. Och verket fortsatte att prata och fika sig igenom ytterligare tre socialdemokratiska regeringar, och utsattes under den tiden för hård socialdemokratisk kritik för sin blotta existens. Ett gäng vänstersocialistiska och korkade damer inom SAP krävde ett storstadsverk (som om att det skulle ha behövts...) som motvikt. Glesbygdsverket slapp dock konkurrera med något storstadsverk men lades ned när neoliberalen och Sveriges farligaste man, Fredrik Reinfeldt, skrotade det overksamma verket år 2009.

Hur socialdemokraten Eva Back har mage att bete sig yrvaket och utan att skämmas kräva att nuvarande s.k. regering skall åstadkomma vad SAP under ett otal regeringar inte heller åstadkom - det är för mig en fullständig gåta. Att Back i likhet med samtliga svenska socialdemokrater inte har begripit att Reinfeldt & co inte kommer att lyfta ett finger finner jag däremot helt normalt. SAP är inte direkt känt för att fostra några intellektuella giganter, och att partiet skulle ha insett att Sverige genomgått ett systemskifte hade varit en skräll i megaformat.

Det Norrlandsförbundet och norrländska kommuner måste inse är att det enda som gäller globalt och i Reinfeldts Sverige är konkurrens. Kontinenter och unioner emellan gäller konkurrens. Länder emellan, såväl inom som utom Europa, gäller konkurrens. Inom och mellan Sveriges kommuner gäller konkurrens. Glöm allt vad kommunal grannsamverkan heter, börja köra armbågarna i ögat på varandra, campa i departementskorridorerna, uppvakta varenda minister, konspirera, muta, lobba som fan, sparka undan konkurrenter, locka rovgiriga investerare, svält ut mindre orter, dra in service, satsa enbart resurser på potentiella tillväxtområden, privatisera, öppna kontor i Bryssel, åk till Afrika och hämta låglöneslavar. Var lite innovativa för fan!

Skall norrländska kommuner överleva så är det bara att börja rusta för smutsiga och söndertrasande krig. Regeringen tänker ingenting göra*, och de kommuner som inte klarar sig får stå sitt eget kast. Starkast överlever, är the new global style.

Enkelt, men uppenbarligen svårt att fatta.

* Storglufsaren Eskil Erlandsson låter i dag meddela till Radio Jämtland att hans lösning är satsningar på mat och skog. Jaja, man kan inte begära mer än så av av en icke-minister som enbart sysslar med att svälja mat hela dagarna.

Jürgen Thumann: EU must reduce "the green tape" (ie the environmental legislation), to boost industrial competitiveness
Regeringens Framtidskommission: Globalisering
Glesbygden utarmas i tysthet, SvD nov. 2010
European Commission, liberalization
European Commission, competition
OECD, Competition
UNCTAD (FN)
Regeringen, Konkurrens

DN SvD SK NSK

2 kommentarer:

  1. Du har så rätt! Vi öser förbannelser över nuvarande regering men låter sossarna komma undan. Utan sossarnas grundarbete för förstörelsen hade Reinfelt aldrig kunnat nå så här långt. Jag anser att ett enormt ansvar skall läggas på O. Palme. Om han inte blivit mördad hade sveriges folk snart röstat bort sossarna och dåtidens borgare hade återfört Sverige till vanlig jolmig borgerlig liberalism. Genom sin bortgång blev han helgonförklarad och det omvandlingsarbete han påbörjade fortsatte och har fortfarande inte blivit ifrågasatt i val. Han omdefinierade statens roll i samhället, från att tjäna medborgarna till att leda och omvandla folket till socialistiska goda skattebetalare. Nu skall regeringen R. återigen omvandla oss till utfattiga arbetshjon utan framtid. Efter en galen teoretiker har vi nu drabbats av en annan, i bägge fallen förlorar vi vår framtid och vårt hopp. Vad är det för fel på oss? Hur kan vi återigen låta oss luras av ondskan?

    SvaraRadera
  2. Att sozzarna alltid lyckats rekrytera hjärntvättade lakejer, beror väl antagligen på att dessa odugliga hönsarslen skulle bli avslöjade på nolltajm härute i verkligheten.

    Rock On säger Blodis!

    SvaraRadera