söndag 9 juni 2013

Schück - en tränad apa?

DN:s Johan Schück är synnerligen upprörd på den svenska icke-regeringen... den har inte serverat herr Schück den för Sverige tämligen osmickrande OECD-rapporten Value for money (publ. 30/4) på ett silverfat. Den harmsne redaktören inleder artikeln med ett skarpt ifrågasättande om hur många som över huvud taget känt till att OECD publicerat rapporten om Sverige, och insinuerar, sur som ättika, vidare att regeringen skall ha "tystat ned" den.

- Jag har känt till den, herr Schück. Jag och många med mig har känt till den och jag läste den samma dag som den publicerades i april. Skrattade gjorde jag också, enär den bekräftar en mängd av mina och andras påståenden om den svenska, efterblivna, och gravt politiskt analfabetiska s.k. regeringen.

Johan Schück hävdar i DN att OECD-rapporten tystats ned då den innehåller för den s.k. regeringen "känsliga förslag", av vilket ett (1 av 70) går ut på att kraftigt reducera antalet politiska tjänstemän, d.v.s. de som de facto är dem som yxar fram politiken, formulerar vad ministern skall säga, formulerar färdiga svar på tänkbara frågor, och är de som får ovett om ministern s.a.s. stått med ändan bar och inte kunnat svara på frågor för att svaren inte stått att finna i facit.

För den som inte vet det så är det faktiskt så här man arbetar inom politiken. Ministern är bara en manlig eller kvinnlig affischpinuppa, omslagspojke, en recitatör av den framtagna politiken. Allra värst har det drällt och dräller av politiskt sakkunniga under den neoliberala regering som sägs ledas av Sveriges farligaste man, Fredrik Reinfeldt, vilket beror på att neoliberaler sällan - oftast aldrig - kan något om eller ens intresserar sig för politik. Därför alla dessa sakkunniga som är de som utifrån regeringens ideologi skulpterar fram rätt politik*. Mest uppenbart är när de sakkunnigas förslag gått igenom i den av fårskallar besatta riksdagen och den förda politiken något senare visar sig ha oanat besvärande effekter på olika nivåer. Folk blir rasande på politikern som bara fungerat som en korkad recitatör och varken kan eller behöver fatta ett skvatt. Det är anledningen till att ministrarna flyr fältet, häckar bakom låsta dörrar och nedfällda persienner, flyr utomlands, ljuger och slingrar sig.

Att Schück utan att skämmas kritiserar den svenska regeringen för att inte ha serverat rapporten är såväl häpnadsväckande som fullkomligt skrattretande. Som många av oss politiskt bevandrade och intresserade känner till så är skrämmande mycket information tillgänglig enbart för ackrediterade journalister, d.v.s. den är "off limits" för verklighetens folk. Poängen är att journalister (riktiga alltså) förutsätts besitta någon form av intellektuell förmåga vilket innebär att de skall inhämta material, läsa, begripa och tolka det för de (försvinnande få) som i dag tar del av mainstream-media.

Men icke. De bortskämda, lata, själlösa individer som fungerar som redaktionernas nyttiga idioter är vana vid att bli serverade komprimerade innehållslösa sammanfattningar och TT-flashar som de bara behöver kopiera, klippa ihop till en menlös, kort artikel och avsluta med sin bildbyline. De ifrågasätter aldrig och de förhåller sig aldrig kritiska till något, ty för att kunna göra det måste man besitta något mått av intelligens och sunt förnuft.* Inom medievärlden vill man inte ha intelligenta, självständigt tänkande, kritiska, analytiskt lagda människor i besittning av sunt förnuft. De går nämligen aldrig att fostra till nyttiga idioter eller att avlöna för att sälja sin själ. Enkelt men tydligen svårt att fatta.

* D.v.s. den ynkligt lilla del av politiken som ännu så länge inte dikteras via EU:s och av FN:s odemokratiska kotterier. Är du f.ö. medveten om att de svenska riksdagsledamöterna snart inte har något att göra? Det beror dels på ovanstående och dels på att beslut fattas utanför de s.k. demokratiska processerna.

* Somliga hävdar att journalister går att ersätta rakt av med "tränade apor". Personligen utgår jag dock ifrån att den ersättningen skedde redan för årtionden sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar