onsdag 12 juni 2013

NSA - Whistleblowers

Förutom att läsa några rubriker har jag inte engagerat mig i någon större utsträckning för vad svensk mainstreammedia har att förtälja om läckan från den NSA-stationerade CIA-teknikern Edward Snowden. Inte för att det inte är intressant, men jag har väntat något i den här vägen bra länge, och framför allt sedan i början av augusti i fjol, då jag började ta del av diverse läckor om det svällande amerikanska övervakningssystemet.

Gällande "Snowden-affären" intresserar jag mig istället för: varför? och varför just nu? då det faktum att han läckt och vad han läckt inte är särskilt uppseendeväckande och knappast kan förvåna eller chockera ens en söndagsskolefröken.

I augusti publicerade International Herald Tribune dokumentärfilmaren Laura Poitras artikel och filminslag om whistleblowern, förre matematikern och kodknäckaren vid NSA, William "Bill" Binney. Han avslöjade omfattningen av ett topphemligt övervakningsprogram vid namn Stellar Wind, vilket sjösatts efter 11 september och hade till syfte att kartlägga amerikanska medborgare. Binney avslöjade även Barack Obamas nya gigantiska NSA-center i Bluffdale, Utah, som skall stå klart i september 2013 och vars datalagringskapacitet angavs i mått som jag inte kan uttala eller stava till.

Russia Today sände i december i fjol följande intervju med William Binney*.Los Angeles Times publicerade den 2 oktober 2012 en senatsrapport  om de runt 70 amerikanska "antiterrorcentra" som inrättats mellan 2003 och 2007, och som hade till uppgift att kartlägga hot och jaga ondeskefulla terrorister - what else . . . Well, det kom även fram att dessa "antiterrorcentra" var ett Bush-initierat samarbete mellan Department of Justice (DOJ) och Department of Homeland Security (DHS), samt att dessa centra hukade under DHS vingar.

DHS "antiterrorcentra" är i själva verket enorma datainsamlings- och lagringscentraler som hämtar information från bl.a. de amerikanska underrättelsetjänsterna, inklusive CIA, FBI , NSA, den militära, de statliga och de lokala polismyndigheterna, samt privatägda företag och organisationer. Informationen omfattar samtliga amerikaners mobiltelefondata och all e-post.

Naturligtvis har det här vansinnet kostat amerikanska skattebetalare skjortan, och den kostsamma anrättningen hade vid rapportens publicerande inte renderat i något rapporterat terrorhot eller någon enda infångad terrorist*. Vilket naturligtvis inte är det verkliga syftet med insamlings- och lagringscentralerna heller. Syftet är att övervaka amerikanska medborgare, deras pengar och ingenting annat.

Självfallet är inte vi svenskar eller européer förskonade från detta. I själva verket är ingen människa förskonad från kartläggning in i minsta detalj och EU-kommissionens neoliberala specialkotteri - och givetvis Carl Bildt - vet precis vad det är frågan om. Fenomenet är globalt, ohyggligt omfattande, och här i Sverige etablerade ett  pan-europeiskt bolag två stora datainsamlings- och lagringscentraler under 2012. Bolaget tillhandahåller alla typer av tjänster, inkluderat övervakning, och det intressanta är att det även förbinder Europa med Nordamerika och Canada. Går man vidare i bolagsstrukturen vidgas den avsevärt, går via och inom andra bolag, och tentaklerna sträcker sig intressant nog över i stort sett alla världsdelar, med några få - förväntade - undantag.

Det finns tretton (13) hittills identifierade "fullservice-centraler" som övervakar, samlar in, analyserar lagrar och rapporterar data om världens medborgare, och de är placerade i de mest häpnadsväckande länder, men - och det är ett viktigt men - placeringen följer ett mycket känt geopolitiskt mönster.

Den information som samlats och samlas om oss alla har en (1) slutdestination.

Jag förväntar mig nu att några vakna personer kopplar ihop det här med ett antal tidigare avslöjanden och händelser, både nutida och lätt historiska, som vi svenskar är såväl direkt som indirekt berörda av. Det skall bli intressant att se vad som händer framöver, om det kommer ut något. Dock kommer det att vara av en helt annan kaliber än det här. Mycket, mycket större.

* Det finns åtskilliga nyhetsinslag med William "Bill" Binney, och även med andra whistleblowers. * Enligt ett antal DHS-tjänstemän sysslar de med att samla in meningslös information, omnämnt som "ren skit".  

SvD AB 2 3 4 SvD 2 DN 2 SR 2 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar