tisdag 2 april 2013

- Hyckleri, Expressen!

Man kan ställa sig frågande till varför Expressens imbecilla skribent via en dansk undersökning väljer att peka ut just den ickesvenska, hemliga brevlåde-stiftelse-koncernen IKEA för att utnyttja slavarbetare i Brasilien. Inte för att koncernen inte gör det, för det gör den - utan för att IKEA är rätt löjlig småpotatis i sammanhanget om man betänker att USA är största exportör av skövlande, snorrika investerare och banksters.

Utan att fatta det, eller genom att undertrycka det, blixtbelyser Expressens Lina Lund i artikeln Slaverilarm på IKEA:s fabriker i Brasilien  helt naturliga, självskrivna följder av den neoliberala globaliseringsarméns cyniska rovdrift världen över. Att Lund sedan framställer privatiseringsslaveriet  som ett avslöjande, som något nytt och förfärande, gör det hela ännu mer tålamodsprövande och globalisttidningen Expressens hyckleri har passerat high level-nivån med råge.

De slavlika arbetsförhållanden Lund refererar till i artikeln är helt normal vardag i många länder - framför allt de med enorma tillgångar; varje år "befrias" tiotusentals slavar av regeringar som, för syns skull, "agerar" när likaledes korrupta samarbetsorganisationer som Human Rights Watch m.fl. trycker på. Givetvis ser man till att mediebevakningen är så stor som möjligt när ett "befriande" skall ske, så att hela världen ser att den korrupta regeringen minsann agerar med kraft och att man tar mänskliga rättigheter på allvar. Yeah, right . . . Det vi dealar med är ett välregisserat skådespel där man helt cyniskt drar nytta av "befriandet" för att öka på landets goodwill, vilket är detsamma som att locka till sig ännu fler utländska investerare = rovgiriga exploatörer.

I motsats till Cypern så äger inte ens Brasilien landets badstränder. Brasilien äger ingenting längre, och trots tretusen permanent stationerade arbetsmiljöinspektörer från FN-rötans organ ILO så ökar slaveriet och fattigdomen med rekordfart. Samtidigt som IMF:s mafioso Christine Lagarde på G20-mötet uttrycker spelad förvåning över Brasiliens långsamma tillväxt saknar människor elektricitet och dricker regnvatten och skitvatten från förorenade pölar och vattendrag. Privatiserad el och vatten tenderar att bli lika dyrt som guld, vilket den vakne noterat har blivit fallet även i Europa.

Brasilien befinner sig, av flera skäl, i klorna på FN-rötans privatägda organ Världsbanken och IMF, och effekterna låter inte vänta på sig då det är just det här som är agendan. Det vet globaliseringsfundamentalisterna också, för det är ju deras agenda och deras organ som styr.

Att IKEA behandlar anställda som slavar och förbrukningsartiklar både i Sverige och utomlands är absolut ingenting nytt. Företaget verkar idogt för befolkningsminskningen genom sitt agerande både på svenska och utländska varuhus och via barn- och vuxenslaveri runt om i världen. IKEA:s policy skiljer sig inte ett dyft från andra globala företagsfundamentalisters och att anställda dör i deras regi skiter de blankt i. Det är ju bara människor, förbrukningsartiklar, human resources.

Förhoppningsvis kommer Brasilien så småningom att återhämta sig när BRICS-ländernas ledare kommit överens om att dumpa Världsbanken och IMF, samt överge dollarn.


Electricity privatization in Brazil.
Källa: Monthly Review


Såväl regeringen som Expressen förespråkar den neoliberala privatiseringsagendan, och det vore förbannat klädsamt om vuxet folk stod för sina djävulska uppfattningar istället för att ljuga, låtsas och fega ur.

Efter att du satt dig in i Brasiliens förhållanden - inkluderat den massiva invandringen -  kan jag föreslå att du kollar upp Indonesien. Där har vi ytterligare ett våldtaget land, och det är samma anhang som ligger bakom.

P.s. Att arbetslösheten ökar i Europa (+ i större delen av världen) har vi de privatiseringskåta neoliberala globaliseringsfundamentalisterna att tacka för. Lågavlönad och gratis arbetskraft tillhandahålls i form av massinvandrade analfabeter och andra element som inte bara skall tjäna som slavar utan även som polletter för framtida världsinflytande. D.s.


Tillagt 2013-04-10: EU to agree transparency rules for oil and mining firms
Anställda går på metaamfetamin
Award: IKEA 2010 - Sweatshop Hall of Shame
Brasiliens lån av WB 2009-2013
27 sidor om Brasilien hos indrivaren IMF
Bloombergs om Eletrobras
Reuters om Eletrobras


SR FT AB

1 kommentar:

  1. Mycket bra skrivet !Kommenterar inte
    håller helt med artikelförfattaren.

    SvaraRadera