fredag 12 april 2013

Deepwater Horizon-skandalen

Jag noterade att Sveriges Radio/Ekot är en av de få som tagit upp att oljejätten BP hållit bolagsstämma i dag, och att det rådde viss turbulens under densamma på grund av en mängd ouppklarade affärer kring Deepwater Horizon-skandalen. Att SR däremot kallar Deepwater Horizon för "Bluewater Horizon-katastrofen" är förstås en annan femma. Man skall inte begära så mycket av de inkompetenta, svenska medieföretagen.

Well, att BP har ouppklarade affärer i samband med Deepwater är de definitivt inte ensamma om, och då talar jag inte bara om de hundratusentals människor som fortfarande är evakuerade, inte om alla de som berövats sin utkomst från t.ex. fiske, eller den fruktansvärda ekologiska skandal det faktiskt handlar om. Nej, det finns många ljusskygga element som har anledning att förklara alla makalösa sammanträffanden, alla lyckosamma tillfälligheter och den sagolika tur de hade i samband med skandalen.

President Barack Obama hade den sagolika turen att hans omfångsrika tillgångar förvaltades av bolaget Vanguard Investments, vilket dumpade BP-aktier i sällan skådad mängd ett par veckor innan oljeskandalen. Den dumpningen ledde till att Obama i runda slängar tjänade 100 miljoner U$D på ett bräde. Där kan man tala om tur. Goldman Sachs Asset Mangement L.P. dumpade tre veckor före skandalen 4 680 822 BP-aktier (44%) och deras dotterbolag Wachovia Bank National Association dumpade samtidigt 2 667 419 BP-aktier. BP:s VD, Tony Hayward, sålde 1 400 000 BP-aktier en månad före oljeskandalen inträffade och cashade in så pass mycket att han betalade in hela lånet på sitt vräkiga gods i Kent. Vad förre ordföranden, Storspindeln Peter D. Sutherland, hade cashat in innan han så lägligt drog och såg till att skiten exploderade i Carl-Henrik Svanbergs knä kan man bara gissa, men han hade nog haft en enastående tur han också.

Företaget Transocean*, Deepwater Horizons ägare, dubbelförsäkrade oljeriggen hos Lloyds i London, bara dagar före skandalen - rena miraklet alltså. Och direkt efter smällen cashade Transocean in 270 miljoner U$D. Tursamt nog för alla inblandade råkade det enorma företaget Haliburton Company vara anlitade för att utföra underhållstjänster på oljeriggen och befann sig således tursamt nog på plats när oljeskandalen inträffade. Att Haliburton bara 11 dagar före smällen hade köpt världens största oljesaneringsföretag, Boots & Coots, måste betraktas som sagolik tur. Mindre tur är det att den mixtur som företaget "sanerar" med, Corexit 9500, är fyra gånger giftigare än oljan, och medlet tar kål på allt. Alger* tycks vara det enda som trivs och frodas i det (för alltid?) giftskadade vattenområdet. Men Haliburton hade den osannolika turen att se sin vinst stiga med 85% på bara tre månader. Tänka sig . . .

Det är i sanning en försvarlig samling som haft tur och tjänat en massa stålar på denna gigantiska skandal. Det är nästan så att man kan tro att de har orakel på avlöningslistan. 11 personer förolyckades vid explosionen, och de mänskliga, ekologiska, sociala och ekonomiska skadornas omfattning torde vara oräknebara. Det värsta är att de kan vara irreparabla.

Själv tror jag varken på orakel, sammanträffanden eller tur. Jag utgår ifrån att de är så jävla cyniska och rubbade att de helt kallt planerat hela skandalen mycket noga. Några ting är tvärsäkra och det är att om man vill ha svar på varför världen ser ut som den gör så måste man a) ställa frågor b) follow the money c) aldrig blanda in förnuft. Bara riktiga människor är förnuftiga och i de här sammanhangen talar vi inte om människor, utan om rejält vanställda varelser.

Wikileaks: Bradley Manning could have prevented the Deepwater Horizon explosion.

*Transocean står åtalat i Norge för att ha skippat att betala in 10 miljarder U$D i skatt till norska staten. De står även under åtal för samma typ av brott i USA, och företaget har sedan tidigare ett synnerligen digert brottsregister.

* År 2007 skötte Goldman Sachs om en fusionering av Transocean som ledde till att företaget står utom räckhåll för den amerikanska regeringen. Strax innan skandalen blankade dessutom Goldman Sachs Transocean-aktier.

*Alger är en superbusiness, den nya energin, och anläggningar i storleksordningen "mindre nation" är inget ovanligt. Googla på "Algae production" och titta på bilder.

SvD

2 kommentarer:

 1. Jag har inga dubier att detta är riggat (men jag förstår inte varför, Halliburton & Cos vinster verkar som att skjuta mygg med kanon givet katastrofens omfattning), MEN jag förstår inte att sälja BPaktierna innan (den av aktörerna kända) katastrofen skulle = GÖRA VINST? Det enda de har gjort är ju sälja till rådande kurs istället för kommande förlust. De kan väl inte tjäna storkovan bara på att dumpa INNAN? De senare saneringsprofitörerna har gjort så genom jobbet som "tursamt" dök upp, och Transocean cashade försäkringspengar. Men som sagt, varför skulle Vanguard/Obama, Goldman Sachs, Wachovia, BPs vd och ev. Sutherland TJÄNA på en förvägsförsäljning? Och varför skulle de vilja förstöra gulfen till den grad? Men det var sekundärfrågan. Jag ser inte varför de skulle tjänat ngt genom att sälja till rådande kurs; de har bara hållt sig skadelösa. Tacksam för svar! /Jorun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jorun!

   Du har besvarat din egen fråga: "de har bara hållit sig skadeslösa". Jag betraktar definitivt inte det som "bara".

   Radera