tisdag 26 mars 2013

Merkels gasproblematik . . .

Så var det då klart att offshore-ekonomin Cyperns små- och medelsparare slipper utsättas för imperialisten Angela Merkels konfiskatoriska klor. Istället torskar de med de stora slantarna på kontona, och en och annan långivare lär väl också go bananas, och de konfiskerade medlen skall användas för att täcka upp för bankernas rally med kundernas pengar. Helt vansinnigt och en tanke som de facto inte ens skall tänkas enär det handlar om privat egendom. Man stjäl alltså kundernas pengar i syfte att rädda svarta hål, skapade av vettlösa banksters som investerat hårt i grekiska värde(lösa)papper. Dubbelt värdelösa, ingenting att konfiskera, då värdepapper inte är samma sak som stålar. Men, man såg ingen annan utväg då det blir så kärvt i politiken om man kroniskt skall baila ut sina fattigare kusiner söderut.

Nå, man kan på goda grunder utgå ifrån att detta nya prejudikat skakar europeiska bankers storkunder rejält, stressen lär ligga på oanade nivåer och det ena olustiga efter det andra lär inträffa på den europeiska bankmarknaden framöver. Allt för många europeiska banker står nämligen med ändan bar och försöker skyla över de nakna delarna med diverse värdelösa tillgångar - s.k. "bad assets".

Angela Merkel i sin fulla blom.
Bildkälla: Daily Mail
Det som särskilt tilldragit sig mitt intresse i Cypern-frågan är Tysklands och monstret Angela Merkels hållning i frågan. Den har varit hätsk, anklagande och rent av krigisk - vilket är synnerligen ovanligt. Angela Merkel har aldrig uppvisat denna rykande, mordiska ilska vid tidigare haverier oavsett slag och storlek, och då bör det rimligen finnas en anledning - och det gör det.

Som du antagligen känner till så avvisade Cypern trojkans förslag till bail-out och hastade därefter vidare till Moskva för ett snack. Ett snack om 60-80 biljoner kubikfot gas, prospekteringsareal, och om att välbeställda ryssar inte skulle behöva släppa in Merkels konfiskatoriska klor på sina bankkkonton.

Cypern satt de faco med alla korten i hand, spelade ut Tyskland och Ryssland mot varandra, då de hade en hel gasmarknad som trumf. Cypern kunde nämligen ha äventyrat projektet med stort P - hela den europeiska gasmarknaden, vilken i dag domineras av Ryssland.

Här börjar du nog ana att det i sig inte handlade om ett par kraschade banker på Cypern och att rädda ett gäng småsparare - vars huvuden man i det inledande skedet krävde serverade på ett fat. Här är det frågan om geopolitik på högsta nivå och big, big business. Icke heller skall underskattas att fenomen som katastrofala avslöjanden och följder ligger på den mörkröda nivån, d.v.s. högrisk.

Den heta potatis det handlar om stavas ungefär så här enligt de senaste uppgifterna: etthundratjugo biljoner kubikfot naturgas i Levantbassängen.

Bildkälla: USGS
Härifrån är det tänkt att en offshore pipeline skall gå över till Turkiet och därifrån vidare ut till de europeiska länderna. Gasen som skall distribueras till Europa beräknas täcka upp för åtminstone 40% av det totala behovet, och att det har en smärtsam inverkan på Ryssland torde inte behöva nämnas.

Och det räcker inte med gas, man har även konstaterat att fältet innehåller omkring 170 miljarder fat olja.

Läget är explosivt, om uttrycket tillåts, då de länder som är involverade i gasfyndigheterna inte direkt är såta vänner. USA och Israel, Libanon, Syrien, Cypern/Grekland, Nordcypern/Turkiet, Egypten och EU.

Eventuella slutsatser om tidigare och pågående skeenden får var och en dra själv.
Noble Energy
Israelfyndighet, Leviathan-fältet*
Cypernfyndighet
Offshore.no

Uppdatering: 2/4 2013 Bulgaria, UK to Cooperate Closely on Nabucco Pipeline Project

FT AB SR 2 DN 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar