söndag 3 mars 2013

Det är mycket nu, och mer blir det . . .

Svensk media förnekar sig inte, i gårdagens SvD påstod man att 2014 års fria, demokratiska val som skall hållas i Syrien enbart handlar om att President al-Assad vill bli omvald. Jaha, och vad är det med det då? Det syriska folket skall självt välja president, och vill de inte ha al-Assad blir han inte vald. I dagens SvD-upplaga yrar man på som huvudlösa höns om "situationen" i Syrien i artikeln Assad i unik intervju: Ger inte upp. Nej, varför i helvete skulle han ge upp? Han gör vad han kan och måste för att Syrien över huvud taget skall finnas kvar på världskartan.

Den rådande syriska "situationen", som det så vackert omskrivs, hävdar media har pågått sedan 2011, men som vi vet har den i själva verket pågått ännu längre. Den syriska "situationen" som alla mediala pundhuvuden kallar den, är och förblir kopplad till USA:s sanktioner mot Syrien, vilka ledde till att Syrien redan 2006 bytte U$D mot €uro (som Irak, Kina, Ryssland, Iran, Nordkorea, Libyen, m.fl.). Något man självfallet inte kan göra utan våldsam och blodig vedergällning. Att Syrien dessutom har attraktiva, hett eftertraktade naturtillgångar är känt men att landets centralbanker, till somligas våldsamma förtret, fortfarande är statliga är mindre känt.

Frankrikes krigspresident Francois Hollande* var som bekant på besök hos Rysslands president Vladimir Putin i veckan, och gullade sockersött med honom om att de kan finna en gemensam väg till en lösning på "situationen" i Syrien eftersom de har samma mål, men att vägen till målet diffade en aning. Hollande vill, precis som Storbritanniens David Cameron och USA:s John Kerry*, bomba sönder president Bashar al-Assad i molekyler, medan Putin anser att det är mer civiliserat att tala.

Storbritanniens utrikesminister William Hague tjurar eftersom han vill dra på rejält och beväpna terroristerna till tänderna i Syrien men tvingas hålla sig på mattan och enbart sända "icke dödligt" stöd - förutom ett och annat pansarfordon då, vilket han för övrigt får att låta som vore det hans nådiga beslut. Dock ser han till att s.a.s. få sista ordet genom att hotfullt tillägga att han inte utesluter att det packas ned någonting dödligt i framtida "hjälpsändningar". Inte blev Hague gladare av att al-Assad i en intervju i dagens Sunday Times ansåg regeringen Cameron vara naiv, orealistisk och förvirrad. 
Du kan läsa hela artikeln här i Australian News.

Frågan är om al-Assad egentligen vet vad som står på spel för framför allt Storbritannien, Frankrike och USA - och i vilken hiskeligt, obegriplig omfattning? Drottning Elizabeth II vet det, och lite till, i alla fall, och att hon lagts in på sjukhus för magbesvär kan vara en tydlig hint om det. 

Det är mycket på världskartan nu, mina vänner, och we ain't seen nothing yet.

* USA:s (eg. Hitlary Wrongham Clintons) träning och beväpning av vissa terrorgrupper i Syrien stoppades av president Barack Obama i fjol.

* Du vet väl att Francois Hollande har erhållit det vedervärdiga FN-organet UNESCO:s fredspris?!
Om inte så kan du läsa om eländet här: Fredspris för viktiga insatser för fred och stabilitet i Afrika.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar