söndag 24 mars 2013

Apropå nyliberalism...

Artikeln om rumänska* tiggare, Pengarna från svenska gator håller byn vid liv, i dagens DN ställer livsfaran med nyliberalismen och dess vansinniga globaliseringsagenda i blixtbelysning.

En avgörande faktor i sammanhanget är att Rumänien har ett s.k. lån om 20 miljarder €uro via monstertrojkan ECB, EU och IMF*, och snart kommer att tvingas på fler. Jag låter några stycken ur artikeln tala för sig själva.

För ett antal år sedan var nästan tre fjärdedelar av byns invånare sysselsatta i grannortens två stora bensinraffinaderier med olika uppgifter – allt från att städa till att borra efter vatten. Men i samband med att raffinaderierna bytte ägare förlorade nästan alla jobbet.

Nu är det bara två i byn som arbetar kvar på fabrikerna. Resten är sysslolösa eller åker och tigger i Sverige eller Tyskland. De söker riktiga jobb, säger de, men det finns ingen som vill anställa okvalificerade romer sedan kommunismen föll och de privata företagen tog över.

I byn träffar vi flera män som längtar tillbaka till sina jobb på fabriken. Floricas make Georghe Tamas glömmer helt bort tiden när han talar om åren vid borren och visar stolt upp företagets loggbok där man kan läsa när arbetare nummer 66 infann sig och gick från jobbet mellan år 1974 och 2004.

För att få ett hum om hur illa och långt gånget det är i Europa bör du åtminstone översiktligt sätta dig in i läget i åtminstone nedan listade europeiska länder. Summorna på respektive lands "lån" är f.ö. hämtade från EU:s illa uppdaterade bail-out-sida.

Portugal - 78 miljarder €uro
Grekland - tämligen oklart, men omkring 250 miljarder €uro
Irland - 85 miljarder €uro
Spanien - utbetalat 30 miljarder €uro av beviljade 100 mdr
Lettland - 7,5 miljarder €uro
Ungern - 20 miljarder €uro
Rumänien - 20 miljarder €uro
Cypern - ev. ett första nödlån om 10 miljarder €uro

And you know, we ain't seen nothing yet.


P.s. Du har väl noterat att "presidenten" för Syriens Nationella Koalition, Ahmed Moaz al-Khatib, hastigt har sagt upp sig från sitt "ämbete"? D.s.

* DN:s Josefine Hökerberg har i samtliga artiklar i DN:s tiggarserie konsekvent rört ihop och blandat samman romer och rumäner. Det är fullt möjligt att hon inte vet skillnaden.

* IMF = International Mafia Fund.

1 kommentar:

  1. Undrar om Josefine Hökerberg bara
    fått sitt jobb med anledning av att hon klarade
    av att läsa dom största bokstäverna
    på optikerns syntesttavla ?

    SvaraRadera