fredag 22 februari 2013

Global skuldkris

Makroekonomiska studier parallellt med historiska studier i ekonomi, politik och religion är sannerligen mödosamma och tar tid. Dock inträffar ett och annat intressant avbrott i och med att jag av och till söker mig utanför litteraturens och kalkylbladens värld och valsar iväg till vår tids Jesus - Internet. Nätet erbjuder, förutom excellenta utrikes nyhetsmedier, mängder av matnyttig information* av olika slag som kan få allt från regeringar till världssamfund att "go bananas". Eller rent av gå omkull.

Eftersom jag vill behålla mitt förstånd, slippa mental degenerering, samt hålla bibehålla koncentrationsförmågan har jag helt avstått från all sörjig svensk nyhetsmedia. Även om min konsumtion av dylik i vanliga fall är mycket måttlig, rent av låg, är det tvunget att helt dra ned mörkläggningsgardinen och enbart inmundiga nyheter av professionell, intelligent, djuplodande, åsiktsbefriad och orädd karaktär - alltså utrikes nyhetsmedia.

En översiktlig snabbtitt på dagens svenska nyhetsrubriker ger vid handen att allt är ungefär som vanligt. Ullenhag gullar om romsk inkludering (good luck...) samt rasar över id-kontroller av sina älskade berikare. Skolmästare Björklund pratar skolplikt och förlängd utbildning för "nyanlända", Ask pratar ungdomskriminalitet, Framtidskommissionen pratar kulturella uutmaaningar och mötesplatser, snillet Löfven vill dela ut flyktingbonusar och Försäkringskassan skall utreda psykiatriska diagnoser. Vad det senare anbelangar så är det definitivt inte bara i Sverige depressionerna ökar och det är verkligen inget konstigt. Det är flera år sedan europeiska arbetsmiljöbyråns förre boss, Jukka Takala, påpekade att det är Europas största arbetsmiljöproblem, men att ingen ville höra på det örat. Dock har man i Storbritannien tvingats höra på det örat, då antalet depressiva, maniska och stressade parlamentariker hela tiden ökar. De har t.o.m. fått en egen klinik i Westminster eftersom de blir diskriminerade av sina distriktsläkare.

Well, den mest underhållande nyheten var i alla fall att ekonomikommissionär Olli Rehn talar om "återhämtning" genom ökad export, inhemska investeringar och ökad privatkonsumtion inom en klart överskådlig framtid. In your dreams, Rehn, säger jag. Efter en lång fimbulvinter kommer Ragnarök.

Vi tar och tittar på en tabell av Haver Analytics/Morgan Stanley Research, över totala skulder i 6 av de 11 G10-länderna samt EU + ett par övriga länder, och tabellen publicerades den 26 december 2011. Siffrorna är i och för sig gamla i sammanhang som dessa, men de var åtminstone tillämpliga vid publiceringen och Världsbanken stödde sig på och refererade till dem vid en global konferens i USA i september 2012. Det som inte finns med i tabellen är a) den triljard €uro som ECB lånade ut ovillkorat till de europeiska partybankerna och b) de utestående derivaten för 1,2 kvadriljoner USD. Notera att det är det som man känner till inte ingår i totalen.


COUNTRY SUMMARY STATISTICS (G10+)
Det som ingår i decilerna är skuldsättningen i hushållstatbank och finansinstitut/-bolag samt företag. Tabellen visar att Sveriges totala skuld i december 2011 uppgår till ca 470% av BNP, vilket är fullkomligt häpnadsväckande siffror - som ingen i Sverige talar om. Om något nämns angående skuldsättning i svensk media så gäller det framför allt USA och Grekland, därutöver kan något litet nämnas om Irland, Kina, Spanien och möjligen Frankrike.

En uppdatering av dessa siffror skulle vara oerhört intressant att få ta del av, men lustigt nog (öhm...) är det inga centralbankschefer eller ministrar som vill tala om detta. Stefan Ingves ständiga kommentar angående den svenska skuldsättningen är kort, enkel, klar och svensk: "den är hög". Anders Borg pratar vanligen persilja, men numera helst inte alls, och Olli Rehns uttalande signalerar att han tycks gå på någon form av steroider.

Här har du fått en glimt av den globala skuldkrisen som orsakar upplopp, bränder, självmord, tragedier, svält, en oanad fattigdom och snart regelrätta krig. År 2012 låg levnadsstandarden för en vanlig svenssonfamilj, ett medelinkomsthushåll alltså, i USA på 1997 års nivå, och i Storbritannien på 2003 års nivå. Grekland sände i förra veckan en formell begäran till FN om ett humanitärt ingripande då alla humanitära insatser på nationell nivå redan satts in, och inte räcker till. Men om detta talar inte Sverige.

Och till er som tror att den s.k. krisen är över säger jag som jag sagt förut: you ain't seen nothing yet.

Observera att kunskap och information inte är samma sak!

SvD 2 SR 2 3 4 5 6


2 kommentarer:

 1. Tacka fan för att man alltid sprider desinformation ist. för sanning och kunskap. Svensk fulmedia är de största nyttiga idioterna på det området. Dessa samhällets "observatörer" är utan tvekan ynkedomens fula trynen.
  Finns det nå´t jävligare än dessa förbannade morgonsoffor, där allsköns "experter" tillåts ljuga och svamla vad skit somhelst, utan att fåntrattarna till programledare ifrågasätter den ena idiotlögnen efter den andra.

  Är det så jävla underligt att man lyssnar på äkta outlawmusik samt gottar sig med en irländsk brygd emellanåt?

  Skönt att du är tillbaka, i form förmodar jag.

  Dagens njutning får bli: Merle Haggard "if we make it through december"
  Barndop, trav, Powers Gold Label och bra musik står på lördagens program, säger Blodis.

  SvaraRadera
 2. Tja för att vara internationell ;så skulle man kunna
  säga till bortkomne Borg "you know nothing about nothing man "
  inte helt grammatiskt korrekt kanske.....men duger i mina
  enkla musikantkretsar.uttalas lämpligen junövnöffingboutnöffingman
  ,men det skulle den fisförnäma grodan boll ursäkta ..grodan borg
  knappast förstå...fast nöffet skulle han nog fatta.

  SvaraRadera