fredag 4 januari 2013

Megafoner och magar

MEGAFON. . . LINDERBORG ?

Hatets lillmästarinna* Åsa Linderborg på Korsfararbladet - för övrigt vinnare av Thoralf Alfssons journalistiska "skitspade" - har knappat in sista ordet (?) i hatserien Nu granskar vi skiten. I sin av ilska skummande krönika 2012 - rasismens år löper hon återigen amok med samma tjatiga, salivstänkande hatretorik över "högerextrema" sajter. Inte heller missar Linderborg tillfället att från sitt värn bakom redaktionsskrivbordet skjuta iväg ett sista, publikt pansarskott riktat till Expressens Karin Olsson. What to say... Åsa Linderborg är så ynklig, så ohyggligt oprofessionell, så djupt okunnig och så fjärran från vad man som van nyhets- och kulturkonsument vill ha. Tack och lov finns det utländska medier med riktiga journalister, riktiga program- och debattledare.

Till min stora förnöjelse har Linderborg i alla fall lyckats med något i sin rasistkrönika, och det är att på ett formidabelt sätt skita där hon äter:

Vad gäller Avpixlat, den sajt som står Sverigedemokraterna nära, så saknar den ansvarig utgivare och dess server finns inte i Sverige. Det gör att sajten hamnar utanför svensk lag, och det är inte lönt att anmäla då ingen ansvarig finns att lagföra. Vad som helst kan alltså sägas och påstås, utan ansvar, utan risk, om megafonen flyttar utomlands.

Hm, jag vet inte om någon kunnat undgå Aftonbladets (och Expressens) strid gällande spelannonser när det begav sig. Eller, begav och begav... striden avgjordes slutligen (?) i Högsta domstolen för bara ett par veckor sedan, strax före jul. Domen utföll till pressens fördel, men utifall domslutet skulle ha tippat åt motsatt håll skulle följande ha inträffat:

Aftonbladet flyttar utomlands om tidningen förbjuds att publicera annonser från utländska spelbolag.

– Vi har en färdig plan för att lyfta vårt säte till London eller Malta, säger chefredaktör Jan Helin.
– I praktiken betyder det att vi lägger våra servrar i London eller på Malta så att vi likt TV3 och Kanal 5 har vår utgivning från London. För läsaren blir det ingen skillnad, men juridiskt får det betydelse.
– Vi har en strategi i byrålådan för det. En rent teknisk lösning som innebär att vi flyttar dit våra servrar, Sportbladets till att börja med, säger Jan Helin.  Källor: Aftonbladet 11-05-12; Fokus 12-11-14
 
Enligt Åsa Linderborg tycks det i somliga fall vara helt i sin ordning att runda svensk lagstiftning, medan det i andra fall synes vara synnerligen otillständigt - ja, rent av kriminellt.

Well, vad annat kan jag göra än att ånyo upprepa till den rabiata demokratofoben och rikshataren Linderborg att man i en demokrati får ta det goda med det onda och gilla läget. Vissa spelregler är uttryckligen lika för alla, och man får lov att acceptera att godtycke är oacceptabelt.

- Jojo, jag vet att du hatar allt vad demokrati och yttrandefrihet heter, Åsa. Du älskar yttrandefriheten så länge den enbart omfattar dig och din tryckfrihetsmegafon, och givetvis sådana yttranden du gillar. Men sorry, Linderborg, dags att fejsa att tolkningsföreträdet är över, megafonen är maktlös. Och, tack och lov, finns det ingen återvändo. Trots att du låser kommentarsfälten.

*Hatets stormästarinna, Helle Klein, gjorde ett gott jobb med plantuppdragningen på Aftonbladet. Det giftigaste praktexemplaret, alla kategorier, är givetvis Åsa Linderborg - i sin fulla hatretoriska blom.

VEKA UTRIKESKORRAR

Nog hade jag trott att det skulle vara lite mer stake i våra härdade gamla utrikeskorrar än att de genast en efter en kastar sig på rygg och ängsligt visar upp magen i ren underkastelse vid kritik. Inte mycket till karlakarlar, får man säga, trots vistelser i ockupations- och katastrofområden, krig, bomb- och granatregn världen över. Nog trodde jag att sådana erfarenheter skulle ge lite mer perspektiv på vad som är av vikt och värde och vad som de facto bara är att avfärda som rena skitgrejer, men ack vad jag bedrog mig.

Ulf Nilsson, mångårig medarbetare på Expressen, hårdingen som sett allt, hört allt och varit med om allt. Han som såg "Ungern blöda 1956, Allende få respass i Chile, Kongo förvandlas från elände till...ja, till vad? Jag traskade omkring med Främlingslegionen i Algeriet och konstaterade att grabbarna (ofta tyskar) sköt folk utan anledning. Jag gjorde tio reportagebesök (vill jag minnas) under kriget i Vietnam och...men nog av. Jag ville bara slå fast att jag varit med lite runtom rätt länge".

Just det, Ulf Nilsson har varit med om ruffa tag ute på fältet, men när det uppmärksammas i media att han skrivit en krönika i Dispatch International, ja då är det ryggläge direkt. Lika snabb var Herman Lindqvist, när det uppdagades att han låtit sig intervjuas av Nationell.nu, och Roland Poirier Martinsson, när det uppmärksammades att han skulle medverka i en debatt på Tryckfrihetssällskapet. Jösses Amanda... Alla tre skyller ifrån sig på att de inte visste vem de skrev för, talade med eller vad de skulle medverka i. Tja, det är ju snällt att de för egen maskin bekräftar vad jag envisas med här på bloggen: att svenska journalister har noll koll på vad som händer. Noll koll hade de också vad gäller krigsskådeplatsen där krigen gentemot herrarna fördes, nämligen Twitter.

Nu väntar jag bara på att Helle Klein på Seglora Hatsmedja skall få upp farten, ivrigt påhejad av stormuftin Wejryd, och kapa Ulf Nilssons skalle att addera till sin makabra trofésamling. Än så länge är det bara ett byte Klein inte lyckats nedlägga, och vars skalle hon inte kunnat införliva i sin collectio. Hon kommer aldrig åt den, men vi får se hur långt hon tänker gå. Här kan du läsa om vilket byte Klein bommade.

Thomas Mattsson, nykorad politruk, går ut i ett lika blekt yttrandefrihetsförsvar som vanligt. Kom igen när du låst upp kommentarsfälten, Mattsson, och skippa epiteten nästa gång du skriver. Det blir liksom mer trovärdigt då. AB FT 25 kommentarer:

 1. Går det att bli äckligare när man jämrar sig över att sanningsbloggarna har servrar utomlands, men tvekar inte en sekund att göra detsamma för att kringgå svenska idiotregler.

  Stör mig att normalt vettige Ulf Nilsson böjer rygg och spelar dum. Karljäveln är ju både välbärgad och åldersdigen, så varför i helvete skulle han bry sig om vad pajasetablissemanget tycker? Blir tyvärr att ramla ner i min praktarsle-slasktratt bland övriga livrädda fåntrattar.

  För att lugna sinnena, så står travprogram, Powers Gold Label och bra musik på schemat idag.

  I väntan på detta lyssnar vi på Jerry Lee Lewis & Willie Nelson i en underbar duett:
  "A couple more years"

  Rock On säger Blodsven

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blodsven, du talar med en förbrytare... Som jag sade i kommentaren till Maja Dacke så har min dator blockerats av ett virus som skall lugga mig på 1000 pix i böter för att jag besökt "skumma sajter". Blockeringssidan, med felstavningar och trams gör ett lamt försök att se ut som kommen från SÄPO. Nu sitter man här med en liten bärbar sak, starkaste läsglasögonen och surt humör. Detta för att jag sökte den nya BBC-dokumentären om alla kulturberikare: "Is Britain overcrowded?" (3/1), via Daily Telegraph. Well, shit happens, men det ställer banne mig till det i agendan. Skulle gärna och helt utan samvetskval skicka ett gäng mordiska, vapenbehängda islamister efter viruskonstruktören...

   Ja, Ulf "Hårdingen" Nilsson förvandlades till en krypande snigel på en nanosekund, men det finns inga fegare och ynkligare kräk än journalister. De egocentriska typerna krackar i bitar för minsta trams, och terapeuter, kuratorer och kristall-healare har patientlistorna fulla av dessa vandrande psykoser.

   Jupp, praktarsleslasktratten fungerar som en gödselbrunn; all skit hamnar på ett ställe.

   God fortsättning, Broder
   Adderat

   Radera
 2. Antingen var Ulf N ironisk när han svarade blaskan att han inte visste vilken skrift han skrev i. Eller har han med ålderns rätt blivit dement. Ty det han skrev i DI var inte det minsta politiskt inkorrekt eller anmärkningsvärt på annat sätt. Tvärtom skrev han inte helt sanningsenligt om situation i Mellanöstern.

  Det faktum att han skrev i DI var möjligen det avgörande.

  Yes, let's rock on, Blodsven!

  Maja Dacke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maja, du är nog inne på helt rätt spår med "dement" :-D

   God fortsättning!
   Adderat

   Radera
 3. Torskade oxå på den sidan som spårats till Rumänien. Vad för slags ohyra som sysslar med så´n skit är väl överflödigt att nämna.
  Nästa gång du startar så håll in knappen F8. Då kommer datorn till "Felsäkert läge". Minns ej exakt hur man gör, men därifrån kan man rensa datorn, eller som en grabb gjorde på min, backade tillbaks till ett datum innan skiten dök upp. Fanskapet försvann och datorn blev frisk.
  Jävlas det ändå så be nå´n ungdom greja skiten. Dom är ju överjävliga på datorer.
  Det är iallafall ingen svår grej som skadat datorn.

  Godd Lack Bradder, knoget kallar på Blodis

  SvaraRadera