fredag 21 december 2012

Medial hatpandemi

Stockholmspressens mediala hatretorik och - kräksjuka smittar. Åkomman sprider sig som en löpeld över Sverige, och nu har turen kommit till Sundsvalls Tidning. En halvt insomnad liberal pk-blarra som uppfyller alla kriterier för att klassas som typiskt nedläggningshotad bypress. Det redaktionella materialet består av SGV, d.v.s. Samma Gamla Vanliga, som lokal sport, halkolyckor, taskig snöskottning (sommartid lär det bytas mot getingbon, fästingar och kattkiss i sandlådor och på trädgårdsmöbler), broavgifter, ett übermalligt bostadsprojekt, fuskande studenter och en nyfiken polischef. Fan vet om de inte har en kattdiktande Göran Greider på ledarsidan också. Men alltså, om jag inte skrivit vilken tidning jag refererar ur hade du tvärt kunnat säga att det var din egen lokala reprispress jag hade framför mig, oavsett om du befinner dig i Kalmar*, Dals-Långed*, Östersund eller Luleå. 

Och, som sagt, storstadspressens smittor har nu kontaminerat Sundsvalls Tidnings redaktion, som i dagarna försökt att anföra ett korståg, á la Aftonbladets Petter "Lågprisfolien" Larsson, mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot och fullmäktigeledamot i Sundsvall, Johnny Skalin.

- Nejnej, han har inte sprungit runt med några järnrör på gatorna, inget sådant. Nej, det är mycket, mycket värre än så. Skalin har haft mage att gifta sig, med en ryska, och de har fått barn! Och dessutom har karl'n fräckheten att lida av ett funktionshinder. Och - håll i dig nu - han har tillåtits att arbeta och studera under tiden han varit sjuk. Men värst av allt - det ligger inom Försäkringskassans regelverk för rehabilitering. Ja, herreminje och du store tid, vilket kladdigt scoop landsortsnissarna vispat ihop. Snacka om att vara megarookies på korstågspressens scen . . . Här blandar man äpplen, päron och bananer i en salig röra, samt slänger i all hast in ett par clementiner, ett oläst partiprogram, några surströmmingar och en knippe fördomar på slutet, samt serverar hela härligheten som ett fett avslöjande.

Billigt så det förslår, låg nivå, respektlöst, inkompetent, chefredaktör Åmvall och redaktör Jonsson är inne i kommentarsfälten och hackar mästrande, skriver dårarnas försvarstal och kläcker ur sig de mest erbarmliga, lama motiveringar för sitt tilltag. Dock talar majoriteten av kommentatorerna klarspråk, och oavsett politisk hållning anser de, med all rätt, att tidningen passerat anständighetens gräns*. Precis som när det brann i Länstidningen i Östersunds kommentarsfält när Lars Vilks portades från Jamtli och Jimmie Åkesson (sd) framställdes som en kackerlacka. Hehehe, "vi gillar olika" klingar lika ihåligt och falskt i landsortspressen som i storstadspressen, och redaktionerna tycks bestå av exakt samma lättstötta, självgoda primadonnor med en släng av besserwisser-personlighet. Och då har jag inte ens nämnt nivån på ST:s ledarskribenter . . .

Nåväl, rookiesarna på Sundsvalls Tidning har naturligtvis bara ett syfte med den osakliga och osmakliga misskrediteringen av Johnny Skalin och det är att fort som fan få upp tidningens lönsamhet. Enligt Mittmedias VD och koncernchef, den sammetsögde räknemaskinen, och TT:s förre pk-VD, Thomas Petterssohn, har Sundsvall haft för höga kostnader alldeles för länge och åt helsicke för låga intäkter - prenumeranterna flyr nämligen. Så, nu är det banne mig slut på "gratisfesten" och Mittmedia skall börja ta betalt för webbläsningen, via s.k. "plustjänster". Med andra ord är det dags att börja locka läsare som i förlängningen vill betala för sig. Så här säger Peterssohn om det:Källa: Affes statistikblogg
  
- Nämen oj, en bild mitt i alltihop! Nu blev det ju alldeles fel. Det Peterssohn sade angående flyende läsare, som står här ovan, står här under. Öhm, jaa-ha, hur blev det här nu då. Hm, jag förstår inte hur det här gick till. Jawell, åter till ordningen.
 
-  Det handlar om att paketera journalistiken annorlunda. Men också producera en annan journalistik.

Hahaha, så typiskt för förtviningspressen, när tidningarna håller på att störta nedför det finansiella stupet så sätter de genast igång med kosmetiska ingrepp. Okej, okej, Peterssohn nämner ju faktiskt en förändrad journalistik också, men . . . jaa herregud, nog var smörjan om Skalin ett utslag av en "annan journalistik" alltid. Jag har läst skoltidningar som haft betydligt proffsigare artiklar och hållning gentemot läsarna. What to say . . . Jonsson, please quit your day job, eller?

För övrigt kan man undra hur länge det dröjer innan VD Peterssohn kolliderar med ST:s chefredaktör Åmvall, vilken sitter nöjd i båten och tycker att tidningen är bra?

Mittmedia verkar f.ö. ha ett drag av klassiskt, medialt gubbdagis med tolkningsföreträde.

Vd tvingas sluta efter könsbråk på Mittmedia
Det är kränkande och otillbörligt


* Med viss reservation för det där med snöskottningen.
* Ca hälften av kommentarerna är bortstädade.

2 kommentarer:

 1. Vore en välgärning om fulmedia tillsammans med presstöd och hela helvetet går i graven.
  Blir en "Greenore Single Grain" när jag landat hemma i eftermiddag. Bra musik till wirren blir det naturligtvis oxå. Något i den här stilen:

  Merle Haggard "If we make it through december"

  Höres kamrat, säger Blodis

  SvaraRadera
 2. Blodsven, det är dig mer än väl förunnat att ta plats i bästa fåtöljen, lägga upp fossingarna och njuta av en fin godbit. Vad gäller fulmedia & hela helvetet så har jag en känsla av att nästa år blir ett historiskt hyperintressant år, och det har redan börjat. Njut av allt som julens ledighet bjuder på, och för jössu namn - skippa allt vad stress heter.

  Yes, givet min vän, att vi hörs!

  God jul!
  Adderat

  SvaraRadera