måndag 10 december 2012

Korstågspress och mediekrokodiler

KORSTÅGSPRESS

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg hade som bekant för avsikt att bedriva ett privat, medialt korståg mot s.k. "hatsajter", men tvingades avstå. Skälen som Linderborg uppgett varierar från medium till medium och vilket som är det gällande saknar egentligen betydelse. Men den som eventuellt trodde att Linderborgs korståg ställts in tror fel, hon har bara ändrat riktning på det, och kanske rent av såg möjligheten att växla upp graden av hatretorik ytterligare.

I Medievärlden i torsdags aviserade en uppblåst och självbelåten Åsa Linderborg hur korståget skulle dra igång:

– Vi ska titta på de här högersajterna under tre veckor i december. Det är tillräckligt för att de ska bli helt galna och komma med olaga hot om att de ska spränga Aftonbladet.

En grav överskattning om man frågar mig. Men det är inte helt ovanligt att media kraftigt överdriver sin egen betydelse.

- På söndag kommer vi att ha en artikel om Avpixlat, med några exempel på yttranden, och några exempel på hur de på sajten hånar rådande lagstiftning. Sedan fortsätter vi med de andra sajterna.

Korsfararbladet tjuvstartade dock sitt stridståg redan på fredagen, då den - låt oss lite fint kalla det - utomparlamentariskt lagde Petter Larsson i full kroppsrustning av lågprisfolie anförde kultursidornas första korståg betitlat Avpixlat sprider hat och lagbrott. Och nej, jag orkar inte referera innehållet, om det nu kan kallas för det, i Larssons maniskt fradgande utlägg. Jag funderar bara på vilken diagnos han, Larsson, har fått av sin läkare. Och varför någon skulle hota Korsfararbladet med sprängning förstår jag inte. Petter "lågprisfolien" Larsson har bara ha kopierat en tidigare hatartikel och stuvat om den en aning. Inget nytt under solen, so to speak.

MEDIEKROKODILER

Medias egna krokodilhonor Åsa Linderborg och Karin Olsson fortsätter att åla runt i skyttespalterna och bedriva sitt eget, privata mediekrig. Men i dag skall hon ha en rejäl eloge, Linderborg, enär hon inte bara skjuter sig själv i båda knäskålarna, utan dessutom gapar och sväljer sina egna osäkrade granater. Det roar mig något alldeles oerhört när ohederliga journalister går i spinn över att utsättas för metoder de oavkortat och utan att generas tillämpar själva. Detta borde genera Linderborg, när insikten väl drabbar henne:

Det händer även att journalister, i alla fall de som är opinionsbildande, inte vill kolla fakta som är så konstiga att de får ögonbrynen att höja sig.

Min kollega Karin Olsson på Expressen trodde, efter att ha läst Medievärlden, att jag verkligen vill att staten ska stoppa Knausgårds romankonst. Jag svarade att det vill jag inte alls och hon svarar att det vill jag visst. Hon vet det, för hon har nämligen pratat med reportern på Medievärlden.

Karin Olsson vänder sig alltså hellre till reportern för att få klarhet i min uppfattning, än till mig – trots att vi haft mejlkontakt samma dag om en helt annan sak. Det är också en metod. Även den är, kan man säga, riktigt dålig.

Det är med största intresse jag kommer att ta del av Aftonbladets webbutsändning av Åsa Linderborgs ögonoperation. Att avlägsna så gravt fastväxta bjälkar ur båda ögonen kräver sina specialister.

P.s. DN:s Erik Helmerson får sig också en fetsmäll av Linderborg (Olssons fel...), men jag kan inte finna vad det är hon refererar till att han skulle ha uttalat. D.s.

P.s. 2: På tal om journalistisk ohederlighet så måste DN:s beskrivning av toxoplasmos som kattparasit  betecknas som rent kriminell. Läs gärna inlägget Smitt- och sjukdomsmissiler. D.s.

AB 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar