onsdag 31 oktober 2012

Pengar och lycka . . .

Skandinavien bäst i världen, tjoar DN helt okritiskt i dag och hänvisar till "en brittisk tankesmedja" som räknat fram att Sverige ligger på tredje plats, silver alltså, i deras välståndstabell, Legatum Prosperity Index.

Nåja, det är några sanningar med viss modifikation får jag nog lov säga. För det första så är Legatum Institute en division av sammanlagt fem inom Legatum Group, ett privatägt investmentbolag som bl.a. sysslar med aggressiva investeringar på den globala kapitalmarknaden. Bolaget har sitt säte i ett av världens ledande finanscentrum - Dubais skattefria finanskvarter, och ägs av miljardären och Nya Zeeländaren Christopher Chandler. Helt nyligen genomfördes en affär av ett slag som aldrig tidigare genomförts i Förenade Arabemiratens historia, och det var Legatum Groups kontantförvärv av en niovåningsskrapa om 128 000 kvm i samma kvarter. Legatum Group residerar på två av våningsplanen och på resterande ytor återfinns hyresgäster som t.ex. The Rotschild Group. Såväl säljare som pris omgärdas givetvis av högsta diskretion. 

Angående den hejiga välståndstabellen så har Legatum Institute totat ihop hela härligheten på egen hand, de är helt ensamma om just denna ytterst säregna undersökning som mäter (det eventuella)sambandet mellan pengar och lycka. Välståndstabellen baseras på undersökningar, mätningar och fakta inhämtade från följande institutioner:

Världshandelsorganisationen WTO  (se även här)
Det globala utvecklingsforumet OECD
Konsultbolaget Gallup Organizations division för opinionsundersökningar Gallup World poll*
Globalt nätverk för samhällsforskning  World Values Survey
FN:s globala Utvecklingsprogram (UNDP) och dess Utvecklingsrapport (HDR)
FN-organet Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO)
FN-organet Världsbankens utvecklingsindikatorer (WDI)
FN-organet, och tillika den överstatliga, Världsbanken (WBG) Huserar under FN-rådet ECOSOC.
Respektive lands BNP

Legatum Institute kokar ihop en redig röra av inhämtat material och vaskar ut välståndsresultaten baserade på ett urval av hela 89 högst subjektiva variabler, vilka i sin tur är grupperade i de åtta underkategorierna ekonomi, entrepenörskap och möjligheter, säkerhet och trygghet, personlig frihet, utbildning, hälsa, socialt kapital och nationens styre. 2012 års undersökning genomfördes i 142 länder, vilket är 32 fler än i 2011 års undersökning (110).

Så, utifrån det här vansinnesihopkoket av ytterst egendomliga indikatorer hävdar Legatum Institute att de kan identifiera sambandet mellan pengar och lycka, då de menar att ekonomiskt välstånd och personlig tillfredsställelese samexisterar som två sidor av samma mynt.

Det är bara att ta sig för pannan och andas lugnt och fint. Det finns över huvud taget inte någon som helst anledning att kommentera eller diskutera denna veritabla sörja på annat sätt än att den är fullkomligt oanvändbar och skall absolut inte användas som underlag för politiska - eller några alls - överväganden what so ever. Sveriges tredjeplats kan inte kommenteras på annat sätt än att resultatet skall visa att vi har utrymme för ännu fler flyktingar och invandrare. Vi har det ju så bra, och till råga på allt så är vi lyckliga också.

Åh, javisstja, apropå Internationella Valutafondens (IMF) prognos angående Sveriges nivå i klättringsligan så bör du absolut ta den med en stor skyffel salt. För det första är IMF ett FN-organ som opererar tillsammans med Världsbanken, och även IMF huserar under ECOSOC. För det andra kan man inte med någon heder i behåll påstå att Sverige klättrar i välståndsligan, men det går ju att framställa det på det sättet eftersom det går sämre för andra länder.

That´s it folks.


* Gallup delivers forward-thinking research, analytics, and advice to help leaders solve their most pressing problems. Combining more than 75 years of experience with its global reach, Gallup knows more about the attitudes and behaviors of the world's constituents, employees, and customers than any other organization. It is the only global study of its kind in existence.
Gallup collects data on hundreds of global and region-specific issues to allow leaders to monitor key measures worldwide and across countries. Additionally, Gallup works with governments, organizations, cities, and countries.

DN, 2 FT 2

4 kommentarer:

 1. Jag litar mer på mördarsniglar än jag litar på ovanstående institut. Under tiden så lägger jag hellre energin på att läsa exempelvis ekonomibloggaren Cornucopias intressanta teorier om den svenska bolånebubblan och det havererade EU-projektet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter, och tack för din kommentar! Bra jämförelse med mördarsniglar; deras uppsåt behöver man inte fundera över. I övrigt håller jag med dig fullständigt.

   Ha en trevlig kväll

   Mvh
   Adderat

   Radera
 2. Som sagt, myndigheter, statliga institut, fulmedia, onödig forskning etc etc, har bara i syfte att förtrycka ner folk till menlösa fårskallar.
  Tur det finns utmärkta bloggare, som är nagel i ögat på dessa falska ormar. Alla hjärndöda PK-arslen som litar blint på dessa förljugna rapporter, är väl dessvärre svårare att omprogramera till självständiga tänkare. Dessa hönsarslen står påfallande ofta att finna i MP. Klimatbluffen skulle väl en miljömupp aldrig komma på tanken att ifrågasätta. Nu består ju i.ofs hela sjuk-klövern av rövslickande marionetter, men miljömupparna och idioterna i stenkastarvänstern tar ändå priset...

  Fredag igen Broder, vilket innebär att släppa all skit och njuta lite av livets goda.
  Gillar du whiskey, så ta en titt på Bodegashop.com. Över 400 sorter under halva bolagspriset. EUs sunda regler gäller naturligtvis inte svenskar, men jag har iallafall handlat ca 8-10 ggr där utan problem, och njutningen blir än större när man kan blåsa en svensk idiotmyndighet på åtminstone något...

  Kampen fortsätter efetr helgen som vanligt, säger din vän Blodsven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blodsven! Vad vore bloggare utan intelligenta, begåvade läsare? Platt intet.

   Hm, omprogrammera pk- och hönsarslen går inte eftersom man antagligen måste ha någon form av "basmaterial" som hjärnkapacitet etc. Enligt opartisk och oberoende forskning är IQ 60-klubben en egen mänsklig ras som helt saknar förutsättningar för en evolutionär utveckling. Förmågan att tolka och förstå är mycket begränsad, de är lätta att förleda och de gör som de blir tillsagda. Deras handikapp kräver "skyddad verkstad" och de återfinns därför oftast inom den offentliga sektorn, riksdagen samt mediebranschen. Statligt lönebidrag utgår givetvis, samt assistansersättning till närmaste arbetsledare.

   Tack så mycket för tipset om Bodegashop.com, hade inte hört talas om den sajten förut. Jag ser att det är en viss skillnad gällande prisbilden, och dessutom slipper vi bolagets hyckleri om att "värna folkhälsan", samtidigt som de kränger brännvin till Svensson.

   Visst fortsätter vi kampen, min vän. Ha det riktigt gott i helgen!
   Adderat

   Radera