fredag 12 oktober 2012

Bildt och Füle fläskar på


Déjà vu, eller? Sorry, Calle & Stefan, redan sett - närmare bestämt 1993-1994, för drygt 18 år sedan. Folkomröstningen om EU-medlemskapet, oja. 

Gårdagens debattartikel i SvD, Växande EU är vägen till framgång, av Carl Bildt och Stefan Füle, är en direkt karbonkopia av den svenska propagandan och flosklerna som haglade runt öronen på oss  inför omröstningen om vi skulle släppa in de svenska politikerna på den europeiska lekplatsen eller ej. Tongångarna är desamma nu som då, förutom något adderat, något subtraherat.

Herrar Bildt och Füle pladdrar med papegojans enastående förmåga till upprepning och härmning om att utvidgning är detsamma som ekonomisk och finansiell stabilitet, att den underlättar handel och investeringar och leder till jobb och - tadaa! - tillväxt (obs! Fölster-varning).

Sedan träder Miss World in på den illuminerade scenen och berättar med darrande stämma att om vi bara utvidgar EU så får vi fred på jorden, frihet, demokrati och mat till alla barnen.

- Yes, så har det låtit var gång EU har petat in ett nytt territorium i imperiebygget som vi fascinerande nog kan åse rasa samtidigt som det byggs. Jag har bara en rekommendation till Calle och Stefan och det är att antingen a) brainstorma fram nya, fräscha klyschor  eller b) tala till vuxna på vuxnas vis.

Herrarna Bildt och Füle går ut stenhårt med att direkt göra en "Saudi-Arabien", d.v.s. att man skall "hålla ingångna avtal" (ni minns va?). Har man nu lovat Turkiet* och framför allt länderna på Balkan att få vara med och leka så måste man ju hålla vad man lovat. Annars blir dessa europeiska "demokratier" jätteledsna, och alla måste ju få vara med på lekplatsen. Ingen skall känna sig utanför, exkluderad, utan alla skall med, liksom.

Tja, mig veterligen gick Serbiens premiärminister, Ivica Dačić, rätt i taket härom dagen över att EU i utvidgningsstrategins namn tvingar Serbien att erkänna Kosovos territoriella integritet. Det är alltså bara en tidsfråga innan den redan hårt spända relationen länderna emellan brister och får den fredsälskande Miss World här ovan att brista ut i gråt. Konflikterna mellan Serbien och Kosovo är i sanning allvarliga då Serbien fortfarande anser att Kosovo är serbiskt territorium. Således finner jag det mycket tveksamt att de översta punkterna på agendan stavas "reformer och integration", några goda grannar som snackar över staketet blir de aldrig. Vad Bildt och Füle än påstår.

Vad gäller den olösliga ekvationen jobb, arbetslöshet, tillväxt och arbetskraftsimport så ser jag inte att utvidgning skulle vara lösningen. Arbetslösheten i eurozonen ligger på 11,4% och i EU-27 på 10,5%. Ungefär 26 miljoner människor är arbetslösa i EU-27, och enligt Världsbanken är det fler än 620 miljoner unga världen över som varken har ett jobb eller möjlighet att studera. Bara att hålla arbetslösheten konstant, på den nivån, skulle kräva att 600 miljoner jobb skapas under en femtonårsperiod (se även 50 miljoner jobb och en skuldkris). Men vad Världsbanken skall göra med den vetskapen begriper jag inte. Deras viktigaste mål är att utrota fattigdom och att propagera stenhårt för folkomflyttning, i globaliseringens heliga namn.

Och, ah, så kommer vi då till utmaningen, d.v.s. det herrar Bildt och Füle så vackert omnämner som det "europeiska regelverket för ekonomisk styrning" = bankunionen kallat. Alltså att eurozonens länder skall ge upp sin finanspolitik, med vissa nationellt framförhandlade (hemliga?)undantag, och att ECB tar kontrollen över zonens 6 000 banker. Ajaj, låt dig inte luras nu och i din enfald tro att Sverige "klarar" sig. Det är nämligen frivilligt (än så länge...) för länderna utanför eurozonen att gå med eller ej.  Här kan du läsa det läckta utkastet, Slutsatser, från rådsordförande Herman van Rompuy, vilket skall diskuteras av "ledarna" för EU-27 i Bryssel 18-19 oktober.

(Super) Mario Draghi, ECB-bossen är f.ö. synnerligen grinig då hela bankgrejen är pyntad som en julgran med allehanda besvärande problem. Värst just nu är kapitalflykten och den finansiella splittringen i eurozonen. En rasande Draghi kläckte ur sig att det inte går att ha en union där vissa länder är permanenta  borgenärer och vissa ständiga gäldenärer. Balans måste uppnås, och för att komma dit måste konkurrenskraften återvinnas. Draghi gick inte närmare in på vilka länder han avsåg, men han torde inte ha menat Tyskland, då deras konkurrenskraft saknar motstycke. Givetvis på andra EU-länders bekostnad, men sådana futtiliteter angår naturligtvis inte Führer Merkel.

EU-kramarna Bildt och Füle avslutar, självfallet, cirkelkompositionen på samma sätt som den började, med den totalt urvattnade topp-ett-floskeln om "öppenheten", som vi alla hör talas om men tyvärr inte fått stifta bekantskap med ännu. Det är fullständigt obegripligt att anföra "öppenhet" och "demokrati" - något som är behäftat med underskott värre än krisländernas - som något att värna om. Men vad finns att värna om? Den forne federationsmotståndaren Barroso, som på grund av just sitt motstånd erhöll Storbritanniens stöd inför (icke)valet till kommissionsordförande, pratar maniskt om federation (förstadiet till total globalisering) så saliven stänker i kammaren. Han har dessutom mage att anföra dylikt som garant för demokrati och öppenhet. I nästa andetag propagerar han även för att en federation ger mer makt, och inte mindre. Hm, aha, det hade varit intressant om kommissionsordförande Barroso samtidigt hade avslöjat mer makt för vem, och varför. Jag vet, men frågan är om han vet. Jag är inte så säker på det.

Nej, så fan heller, herrar Bildt och Füle - en fortsatt utvidgning är inte en del av lösningen på dagens problem i EU. Den kan ni dra på närmsta dagis, men jag sätter inte en spänn på att ni lyckas få ungarna att gå på den gubben de heller.

Den enda lösningen är en ordnad nedmontering av det pågående bygget av ruinen EU. Och någon globalisering vill jag inte se röken av. Det kan ni med kraft hälsa världsrötan FN.


Anders Borg i svart kostym och vid god vigör trots två veckors
oavbrutet köande. Det är han som syns i kön till höger i bild.
Borg har precis slagit ned Spaniens premiärminister Mariano Rajoy,
som obetänksamt nog försökte tränga sig före i kön. * Frågan är om Turkiet har något som helst intresse av att gå med i EU längre. Min personliga tolkning av Turkiets vinglande hållning det senaste året är snarast tvärt om.


SvD 2 3 4 Da AB 2 3 DN SvD

6 kommentarer:

 1. Det är lite lustigt; när något gått åt helvete så skall det läggas till rätta på samma sätt som det läts gå åt helvete på - fast ännu mer!
  Kul också att Bildt gör gemensam sak med (ex-) kommunisten Füle.
  Trovärdighet = 0.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym, och tack för din kommentar! Jo, det är en klassiker att ösa på med mer av samma sak när duktiga idioter är i farten... Tyvärr har vi ju fler sådana på inhemsk mark, se Mer av samma sak

   Trovärdighet? Ja, alltså, så länge farbröderna i ryggdunkarklubben tycker de är trovärdiga så är det heeelt ovidkommande vad vi andra tycker. Vi har ju liksom alltid fel.

   Men nog är de rätt underhållande, dessa löjliga figurer :-D

   Mvh
   Adderat

   Radera
 2. Håller fullständigt med om att dessa självgoda hönsarslen är otroligt löjliga figurer. Problemet är ju dessvärre att de farligaste idioterna har makten.
  Bara tanken på att bjuda in Turkiet i EU, talar väl helt för sig självt vad vi har för sorts tokjävlar att göra med.

  Fredag igen Broder, och vi vet förbannat väl vad som förpliktar. Vid hemkomst ska jag öppna en irländare vid namn "Connemara", som en kamrat har lovordat länge.

  På återseende kamrater, säger Blodsven

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blodsven, my man! Ja herregud, och till råga på allt har ett norskt hönsarsle, och tillika ordförande i Europarådet, i dag delat ut Nobels fredspris till detta svårt rubbade imperium. Det säger allt om vilka kreatur vi har att göra med.

   Japp, det är fredag och plikten kallar. Och ah, jag har stiftat bekantskap med en dansk, ljus lager med intressant beska.

   Fred broder, vi syns!
   Adderat

   Radera
  2. Hehe...Samma hönsarslen här som där med andra ord.

   Oavsett vad juryn har snickrat ihop för obegriplig motivering, så är det naturligtvis inget annat än ett stort jävla skämt.

   Tur helgen inte är slut ännu gott folk, säger Blodsven

   Radera
  3. På tal om höns och nobelpris; SvD publicerade antagligen utan att fatta det, antingen en unik världsnyhet eller en grov förolämpning, med artikeln "Hen får Nobelpriset i litteratur". Jag tänker mig att Kina inte har så begåvade hönor att de kammar hem ett pris av den digniteten, utan att de tar det som en grav förolämpning att deras fine pristagare fått statusen av en höna.

   Det skall bli intressant att se om genusfundamentalisernas krav på användningen av "hen" kommer att leda till krigshandlingar från främmande makter. Somliga världsledare är tämligen lättantändliga och jag har inga problem med att se t.ex. Putin, Lukasjenko eller Kim Jong-un rikta robotar hit om de i svensk press konsekvent kallas "höns".

   Ha en bra lördag, min vän!
   Adderat

   Radera