söndag 23 september 2012

CleanIT = FuckIT!


Jag läste nyss att även Fria Tider fått nys om att EU vill strypa yttrandefriheten på nätet. Själv fick jag nys om det härom dagen när jag var in på bloggen Under Mattan, där man i sin tur refererade till bloggen Henrik-Alexandersson.se där en läckt pdf lagts ut. Efter att jag tagit del av innehållet i den läckta pdf:en sände jag ett mail till The Clean IT project och begärde en förklaring. Vi får väl se om det kommer något svar, men utifrån den i panik utkastade informationen på webbsidan (se länkar nedan) anser de nog att de gjort sitt.

Anledningarna till att européerna skall övervakas, kartläggas och jagas är officiellt två: den ena är jakten på barnpornografi och den andra är jakten på terrorister (nu blir Rashid Musa sur igen; se inlägget Terrorism - en bagatell). De officiellt uttryckta syftena med spionaget är naturligtvis svåra att argumentera emot för gemene man, ingen vill ju ha pedofiler och terrorister springande lösa på Internet om de går att stoppa.

Well, jag har väntat på att någonting mer av det här slaget skall dyka upp sedan det framkom i somras att Facebook spionerar på användarna dels genom att man kan avlyssna privata chattar och dels genom att ett program scannar av allt som skrivs, och "reagerar" vid användningen av särskilda ord och uttryck. Närmare bestämt vad FB kallar "vulgära ord och fraser". Men det räcker inte med det, utan FB-programmet "taggar" även bilder på användarna i syfte att de skall kunna identifieras och hittas ute på Internet. Facebook hävdar att övervakningen sker i syfte att stoppa pedofili och s.k. grooming. Samma sak här som ovan, syftet är vällovligt och få kan argumentera emot att Facebook vill skydda barnen mot övergrepp. Dock säger sig Facebook inte eftersöka terrorister, och motiveringen till det är enligt FB:s egen utsago för att de enbart sysslar med "övervakning av sådant som är brottsligt.". Wow! Enligt Facebooks definition är då alltså allt utom pedofili och grooming lagligt, tillåtet...

Facebooks obehagliga spionprogramvara som kan tagga och känna igen bilder på Internet är för övrigt utvecklad och framtagen av det Facebook-ägda israeliska företaget ICVT. Om företaget ICVT finns inte mycket information att tillgå, vilket torde ligga helt i sakens natur om man frågar mig. Men CTO med ansvar för teknik, forskning och utveckling är i alla fall Dror Gil, en man kopplad till ett flertal israeliska företag med inriktning på avancerad teknologi.

Här nedan kan du se inslaget om Facebook-spionaget i SVT från den 15/8 2012.

Obs! SVT har stora problem med streamingen, därför lägger jag in länken till SVT:s sida eftersom
klippen går igång automatiskt.

Klippen finns här SVT 15/8 2012, ang. Facebooks spionage.

Man kan försöka inbilla mig att det är pedofiler och terrorister som är de primära måltavlorna för övervakningssystemen - snarare är de sekundära. Det primära syftet med övervakningen är att kartlägga den stora anonyma (nåja...) massan av européer som intet ont anande surfar runt på Internet, chattar, e-postar, skriver bloggar och kommunicerar via webbforum och kommentarsfält. Vad man är ute efter att fånga upp är "obekväma" personer med rörliga intellekt, åsikter, ståndpunkter, kritiska attityder och uppfattningar som av de osynliga övervakarna betecknas som "felaktiga". Det är med all säkerhet väldigt mycket som kommer att bedömas som subversiv verksamhet i Europa om dessa djävulska planer sjösätts.

Man kan också försöka inbilla mig att EU:s och Facebooks spionage inte samverkar eller är "ett" gällande övervakningen. Jag utgår ifrån att all övervakning och kartläggning är eller kommer att kopplas samman till antingen en central organisation eller en i respektive EU-land.

Facebook använder jag inte, men jag utgår helt krasst ifrån att jag genom mina aktiviteter på Internet är såväl övervakad som kartlagd via andra fora. Något annat har jag aldrig inbillat mig, jag är ju uppvuxen i DDR-Sverige. Det skall fan så mycket mer till än det för att få mig att avstå från att uttrycka mina åsikter via Internet. Rätten till det fria ordet står nämligen över allt annat.

- Om detta har svensk PK-media inte skrivit, men det är ju tur att andra gör det. Som till exempel The Telegraph och The Washington Times.Telefonica    Wikipedia om Telefonica
Europe´s information society: purpose and work-plan
The Clean IT Project. Reducing the impact of the terrorist use of Internet
The Clean IT Project, about the document 21/9 2012 Interviews with project manager 22/9 2012
Digital Civil Rights in Europe
Digital Civil Rights in Europe, about the pdf-leak 21/9 2012
JPEGmini - the Future of Image Compression, ICVT

FT 2 ABP IFW Affes IDG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar