torsdag 23 augusti 2012

Krav eller behov?

DN:s ledarkrönikör Hanne Kjöller kommenterar i dag i ledaren Skilj på behov och begär  moderaternas Sten Nordins fiskande efter Stockholmsröster genom ett utredningslöfte om nattlig barnomsorg, s.k. "nattis". Nordin tror sig veta att betydligt fler än de som nyttjar tjänsten i dag har behov av den och kommer att välkomna nattis då många slitit med egna, ihoppusslade lösningar då de levt i tron att tjänsten inte funnits och därför inte efterfrågat den. I sak anser inte Kjöller att det är fel med nattis, men hon ondgör sig dels över att de som i tron att nattis inte funnits tidigare, utan löst det själva, kan sägas ha ett behov av en dylik tjänst och dels över var man skall dra in för att kunna finansiera kalaset. Hanne Kjöller menar att de som löst problemet tidigare då snarare skulle uttrycka ett begär och inte ett behov.

Personligen anser jag att man skall vara försiktig med att uttrycka sig som Hanne Kjöller i tider som dessa. Vi som tillhör verklighetens folk, som Göran Hägglund (kd) valt att kalla oss, lever i kommuner med grava underskott, kommunala in- och neddragningar, prishöjningar på kommunala tjänster, höjda patientavgifter, kommande skattehöjningar, bristande samhällsunderhåll, utflyttning, bostadsbrist och allvarliga försämringar i största allmänhet. Vi som tillhör verklighetens folk, skattebetalarna alltså, ifrågasätter dagligen hur krav kan gå före behov när det gäller invandrare och asylsökande. För krav går alltid före behov och allt som dessa kategorier kräver anser de vara mänskliga rättigheter.

Jag föreslår att Hanne Kjöller, som nu på ett så förtjänstfullt sätt klargjort skillnaden mellan behov och begär, fortsättningsvis fokuserar på att gräva i dylikt. Jag ser fram emot att Kjöller i sina ledarkrönikor klargör för oss som tillhör verklighetens folk varför invandrare och asylsökande bedöms ha behov, och varför deras behov hör till mänskliga rättigheter, när etniska svenskars behov och åberopande av lagstadgade mänskliga rättigheter stadigt avvisas som begär och orimliga krav.  

Vi lär dagligen få höra stridsrop om att uppfylla behov och mänskliga rättigheter, nu när invasionen är i full gång. Sanna mina ord.

- Om detta må du också berätta, Hanne. Jag väntar.

P.s. Veckans största eloge till de Katrineholmsbor som tar fullt föräldraansvar för sina barn och ser till att de kan få en ordentlig skolgång genom att ta dem ur den kommunala skolan! D.s.


DN 2 3 4 5 6 7 SvD 2 3 4 5 6 FT 2 3 AB 2 SR 2 3 4 5 6 7 GP


1 kommentar:

  1. Det är lätt; själv har man behov, andra har begär. Plättlätt, säger dagisbarnen numera.

    SvaraRadera