onsdag 6 juni 2012

- Osedligt, Schlingmann

Det är en ytterst svår konst det där med att förhålla sig till den ständigt omdebatterade svenskheten. Ibland finns den och ibland finns den inte. Ibland får den finnas och ibland får den inte göra det. Ibland har vi mycket att vara stolta över och ibland har vi mest att skämmas över. Frågan är vad vi får/skall göra i dag, på den svenska (inter)nationaldagen? Skall vi bejaka eller förneka svenskheten? Skall vi skämmas eller vara stolta? Är vi barbarer eller civiliserade människor i dag?

I dag publicerar Nya Moderaternas Joseph Goebbels-wannabee, Per Schlingmann, den pubertala och löjeväckande artikeln Vår tillit till varandra är vår största tillgång på SvD Brännpunkt, och jag förvånas över det naiva och taffliga i att försöka radera det av svenska politiker och media grundlagsfästa svenskhatet i allmänhet och husses svenskhat i synnerhet. Schlingmann tycks i sin enfald tro att det går att reparera de senaste fyrtio årens statliga anbefallning om självförakt och -hat genom att bre ut en spade nationaldoftande hemkokt spackel över ruinerna i tron att det bara är ytliga krackeleringar.

Den nye chefsstrategen lär få svidande kritik och anklagas för att fiska i klassiska grumliga vatten enär den oerfarne eller ideologiskt förblindade läsaren förleds av att artikeln ger sken av att vara en nationell kärleksförklaring. En mer erfaren läsare noterar genast den våldsamma överbelastningen av värdeladdade ord och uttryck, de slitna klichéerna, det osmakligt överdrivna självberömmet och hänvisningen till det typiskt svenska.

Goebbels-wannabeen ångar på i bästa gymnasiala stil och tafsar skamlöst efter svenskarnas nationella G-punkt genom uttryck som vårt land, våra gränser, vårt samhälle, våra styrkor och vårt nationella självförtroende. Nationalitetskänslan skall förstärkas ytterligare genom den högfrekventa förekomsten av pronominet vi, vilket missbrukas trettiofem* gånger i artikeln, och inte alls syftar på oss etniska svenskar. Men naturligtvis skall vi tro att det är svenskarna som avses när det i själva verket är Nya Moderaterna, nyliberalerna, Schlingmann talar om som vi. Samma sak gäller för användningen av oss.

Per Schlingmanns taffliga tafsande efter den svenska nationalkänslan är billigt, dåligt och högst förolämpande. Husse har ännu en gång misslyckats med tillsättningen av personer på strategiskt viktiga poster. Och helt uppenbart delar den flåsande ledningsflocken i moderattoppen husses syn på svenskarna som mentalt efterblivna trygghetsnarkomaner.

- Och du, Schlingmann, vilka är de där stora utmaningarna du vid flera tillfällen hänvisar till i artikeln? Och vilka är de människor som står inför dem? Är det vi eller är det ni?


- Jag är så glad att jag är svensk, hoho!

* Fredrik Reinfeldt använde ordet vi 84 gånger i regeringsförklaringen den 15 september 2011. Ordet ansvar förekom 28 gånger och trygg 20 gånger.

SvD 2 3 SR  FT

2 kommentarer:

  1. Är inte Schlingmann tysk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym! Möjligen tyskt påbrå, men jag tror han är svensk. Eller som den nylberal han är föredrar han kanske att omnämnas som europé eller världsmedborgare. De har ju lite problem med sin identitet, nyliberaterna ;-)

      Radera