onsdag 13 juni 2012

Europas hemligheter

Svensk media rapporterar som bekant inte gärna om riktiga nyheter från den Europeiska Unionens olika organ eller länder. Tacknämligt nog rapporterar och analyserar övrig europeisk, amerikansk och israelisk media EU-nyheter mycket ingående och med stor skicklighet. Det är helt uppenbart att utländsk media anser sina läsare vara vuxna människor som är såväl intresserade som insatta. Mycket avundsvärt.

Schengendebaclet

Under gårdagens plenardebatt i Strasbourg öppnades som bekant eld mot den danske justitieministern Morten Bødskov som bland annat anklagades för att vara opålitlig samt för att legitimera populism. EU-parlamentarikern Joseph Daul klargjorde att han fr.o.m. i går och fram till det danska ordförandeskapet avslutas den 30 juni har för avsikt att helt ignorera Bødskov och Danmark för att istället vända sig till kommissionen eller till det kommande ordförandelandet Cypern (se: Fy!). 

Frågan är om EU-parlamentarikernas hot att dra medlemsländerna inför EU-domstolen inte är något annat än en grinig markering och ett tomt hot. Den hårdaste kritiken riktas mot att beslutet är odemokratiskt och strider mot EU:s grundläggande värderingar. Parlamentarikerna är de facto fullständigt medvetna om att beslutet inte strider mot formuleringarna i Lissabon-avtalet, och protesterna riktas mot att beslutet går emot själva "andan" i avtalet. Parlamentarikerna är helt enkelt sura för att de blir sidsteppade.  

Att Cecilia "Mulitkulti" Malmström är sur behöver kanske inte påpekas men upprördheten torde antagligen röra det faktum att hon börjar tappa mark. Något som också bekräftades vid en utfrågning då Morten Bødskov skarpt tillrättavisade Malmström för mörkning och slirande, inför sittande publik och tv-kamera (se även: -Yes, we have failed och Integrationsskåpet). 

Vi får se hur det går med den här saken.

Ministerrådet (SV:RIFEng: JHA) representeras av EU-ländernas justitie- och/eller inrikesministrar. De svenska ministrar som ingår är migrationsminister Tobias Billström och justitieminister Beatrice Ask.

Hemligt avtal

Med bl.a. Lampedusa-katastrofen i färskt minne är det kanske inte så konstigt att Italien gör allt de kan för att stoppa massinflödet av invandrare. Enligt en Amnesty-rapport skrev Italien och Libyen den 3 april i år under ett gemensamt, hemligt avtal om att "migranter, flyktingar och asylsökande"  (illegala invandrare) som vattenledes försöker ta sig in i Italien får stoppas ute till havs och direkt överlämnas till libyska soldater.

Amnesty upprörs givetvis över att avtalet strider mot den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Uppenbarligen anser Italien att även italienare skall omfattas av detta skydd och tar därför saken i egna händer. Ungefär som ministerrådet nu också gjort.

Nej, Cecilia "Multikulti" Malmström har inte hörts yttra sig i frågan. Antagligen för att hon inte känner till ärendet - ännu.

Som sagt, sätter man Folkpartiets fåniga språkkrav för medborgarskap i relation till vad som pågår ute i Europa och i de europeiska, s.k. demokratiska organen gällande ekonomisk kris, anarki, ökad överstatlighet och annat så ter det sig så pass fjuttigt som det faktiskt är. Att 80% av britterna vill rösta om ett utträde ur EU är också rätt stort, och, om man frågar mig, en mycket god idé.

Det mullrar i det ofärdiga imperiebygget; det skakar ordenligt i sina grundvalar. Inga imperier varar som bekant för evigt, och vissa är dömda till att falla samtidigt som de byggs. Mycket intressant.


Ser du att finansminister Anders Borg står lite längre bak i kön
och gråter med Sveriges låneansökan i hand? Titta noga så får du se.

Bildkälla: Daily Mail

DN 2 3 4 SvD 2 3 4 5 6 AB 2 3 4 5 6 SR 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar