lördag 9 juni 2012

Descartes, torskblock och svenskar


Expressenkolumnisten Sakine Madon filosoferar i dag i krönikan Hur gör man för att bli svensk? kring extremskribenternas favorithatobjekt - svenskar, svenskhet och Sverige. En klassiskt nedlåtande och gnällig inlaga i vilken hon startar med att citera René Descartes beskrivning av Sveriges meteorologiska klimat som kylslaget. Naturligtvis föredrar Madon att omtolka utsagan till att vara en negativ beskrivning av det sociala och kulturella klimatet, alltså en beskrivning av svenskarna som ett folk bestående av datumstämplade djupfrysta torskpaket ordentligt staplade i frysdisken Sverige.

Well, jag skall inte ta ifrån Sakine Madon den fördomsfulla och stereotypa uppfattningen om svenskarna, för vad skulle hon då ha att skriva om? Men jag ska ge henne och andra icke etniska svenskar tips på Hur Man Blir Svensk på snabbast möjliga sätt.

1) Sluta kräkas på och förringa svenskarna, den svenska kulturen och sedvänjorna. Att ta
s(k)eden i vacker hand, d.v.s. att anpassa sig, att förhålla sig på ett hyfsat sätt och att respektera det nya värdlandet, dess invånare och kultur är lika med svenskstämpel. Och nej! - hör du det Madon - N E J! det innebär inte att icke etniska svenskar skall förringa, förneka, överge eller utplåna sitt etniska och kulturella arv.

2) Sluta försöka ändra på, bygga om, utvidga, stöpa om, utveckla, anpassa, förändra, svenskarna och Sverige. Oavsett vad ni än kallar det för så är det angrepp på och kritik av Sverige och svenskarna.

- Men kan svenskheten utvidgas till den grad att Mahmood blir en del av den? frågar Sakine Madon i krönikan.

- Nej, Sakine, den skall och kan inte det heller. Definierar sig Mahmood som svensk så är han det också, men det innebär som sagt något liite mer än att bara bo i Sverige eller att inneha ett svenskt medborgarskap.

- Behöver svenskheten­ inkludera fler?, frågar Sakine Madon i samma krönika.

- Nej, Sakine, fler behöver inkludera svenskheten.

- Och du, Madon, att sitta på kompisens rum under tiden denne åt har i stort sett alla etniska svenskar varit med om också. Det var så ser du, och säkert är det så fortfarande i många hushåll. Ingen kulturkrock, och no news, baby.

Prova dessutom att säga någonting snällt och uppmuntrande om Sverige och svenskarna någon gång, det gör inte ont.

P.s. Läs också Herman Lindqvists krönika Dags att sluta kräkas på vår nationaldag i Aftonbladet.


EXP DN 2 SvD SR FT

3 kommentarer:

 1. Problemet är att dessa kverulanter förmodligen inbillar att Sverige är någon sorts serviceinrättning, typ nå´t jävla hotell eller restaurang där klagomål genast bör åtgärdas. Inte så jävla underligt kanske, att dessa gökungar jämrar sig över allt och alla när man har varenda idiotmyndighet typ DO, JÄMO och varenda PK-idiot i ryggen....Blodsven

  SvaraRadera
 2. Tjena Blodsven! Ja, vi satt just här och diskuterade att det är med många invandrare som med barn; klargör man inte vart gränserna går så blir det bara värre och värre. Räcker man dem lillfingret så slukar de strax hela kroppen och fortsätter att gapa efter mer ändå. Lite likt fågelungar också, när jag tänker efter, de blir heller aldrig mätta. Men fågelungarna växer förstås upp och försörjer sig själva, i motsats till många andra...

  Vi hörs!
  Adderat

  SvaraRadera
 3. Exakt, Adderat. Sätter man inte gränserna från start och ger ungarna vad dom än pekar på, så kan du glömma att senare försöka ta kontrollen över barnet. Sämre "föräldrar" än våra idiotmyndigheter och PK-arslen är väl näst intill omöjligt att finna...Blodsven

  SvaraRadera