fredag 11 maj 2012

Yttrandefrihet - en karikatyr

Jag läste i dagens Journalisten på nätet att man under de pågående Nordiske Mediedager i Bergen via enkät undersökt vad de 1 800 nordiska journalisterna ansåg om Jyllands-Postens publicering av Muhammed-karikatyrerna år 2005.

Intressant nog så svarade 48% av de svenska journalisterna att det var rätt av Jyllands-Posten att publicera Muhammed-teckningarna. D.v.s. journalisterna i det land där knappt något medium tordes nämna bildernas existens - än mindre publicera dem. Man kan nog helt säkert anta att enkäten besvarades anonymt.

Av de tillfrågade norska journalisterna ansåg, inte helt oväntat, 57% att det var rätt att publicera Muhammed-karikatyrerna, och av deras danska kollegor ansåg 45% att publiceringen var riktig.

Enligt min uppfattning var det fullkomligt rätt att publicera karikatyrerna, men fullständigt fel att be om ursäkt efteråt. Länder som utger sig för att vara demokratiska skall aldrig vika sig när det gäller yttrande- och tryckfriheten. Oavsett om OIC pinkar på sig av ilska och hotar med bomber och granater så förutsätter jag att media aldrig någonsin viker undan igen.

Är det så att medias ynkryggar känner lust att fega ur inför hot så kan de alltid gömma sig bakom det faktum att FN:s kommitté för mänskliga rättigheter i fjol sommar slog fast att ett hädelseförbud var otänkbart.

Läs citatet från ledamot Krister Thelin, samt pdf artikel 19 längre ned i bloggens högermarginal, under rubriken Yttrandefrihet.

Jag tycker att vi avslutar inlägget med att den eminente litterturvetaren och satirtecknaren Hans Lindström får roa oss riktigt kungligt.
Bildkälla: Hans Lindströms sida: Bonton.se


Cartoonist Rights Network International

P.s. Läs även ett utmärkt inlägg angående journalisternas Mp och V-sympatier på Robsten blogg D.s.

3 2 3 3 2 2 3 2 2 3 2

3 kommentarer:

 1. Islam är en av de stora lögnerna. Barack Hussein "The long-legged mack daddy" Obama en annan. Båda behöver avslöjas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magnus, och tack för din kommentar! Islam är en totalitär politisk-religiös ideologi som infekterar och äter upp land efter land. Ett medeltida, barbariskt statsskick som absolut inte har i västvärlden att göra.

   Det du säger om Barack Obama, "The long-legged mack daddy", förstår jag inte, så det får du gärna återkomma om.

   Mvh
   Adderat

   Radera
  2. Hej, väl bekomme och tack för respons! Det du skriver om islam är sant, men jag anser dessutom att det inte har något att göra i resten av världen heller. För detta drog jag på mig Nationaldemokraternas aversion och agg en gång när jag diskuterade med dem om islam.

   "The long-legged mack daddy" är pastor James David Mannings öknamn på Barack Obama. Det betyder "Den långbente överhallickkungen" och är avsett att beteckna den låga moraliska nivå på vilken Obama befinner sig samt hans makt över sina "anställda", inte minst massmedias "horor och gigolor". Obama har genom sin olaglighet som USA:s president och sin kriminalitet i andra avseenden korrumperat snart sagt hela den politiskt korrekta världen (vilket ju är den helt dominernade delen). Han är en bluff som maktens verkliga skuggfigurer tror sig ha kontroll över, men med personer som är kandidater till diagnosen narcissistsik personlighetsstörning är detta ett enormt högriskspel; det har historien många exempel på.

   Radera