tisdag 17 april 2012

- Makabert, Adelsohn Liljeroth

.
En av regeringens värsta icke-ministrar, Lena Adelsohn Liljeroth, anser uppenbarligen att det är politiskt korrekt att delta i ett kannibalistiskt styckmord på en afrikansk kvinna i form av en tårta.

När kulturvänstern ägnar sig åt makabra spektakel kallas det installation, och när konstnären själv är svart behöver inte ens yttrandefriheten åberopas.

Heter man Dan Park och ägnar sig åt samhällskritisk och provokativ konst går det inte alls lika bra. Då åtalas man för hets mot folkgrupp.

Kost är konst, och tycke och smak är olika. Dock skall all konst behandlas lika inför lagen och inte med det rättsvidriga godtycke som sker i dag. Att något är osmakligt innebär inte att det är förbjudet och det är det som ligger i konstens natur.

Jag vet inte vilket som är värst - hyckleriet eller det faktum att folk kunde stoppa vidrigheterna i munnen. Fy fan.

Kulturministern har roligt när hon  matar offret.


Konst?


Expressens stilfullt beskurna bild.

Bildkällor: Fria Tider, Avpixlat, Expressen

SvD 2 3 EXP GP FT AB DN 2 3 4 SR SVT 2

9 kommentarer:

 1. Ok så istället för att reagera på de avskyvärda kulturerna som lemlästar kvinnor, så reagerar vi på de människor som försöker dra igång debatten och öppna våra ögon?

  Nu DET är hyckleri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias, och tack för din kommentar! Nja, att ställa ut dylikt här är väl rätt meningslöst med tanke på att vi knappast sysslar med omskärelse. Det är knappast vi som behöver upplysas om detta längre. Det är väl mest logiskt att visa upp dylikt i de länder där denna barbariska sedvänja lever och frodas.

   Här behövs inga ögonöppnare, få om ens någon svensk kan vara ovetande om en sedvänja som är så omdebatterad, omskriven och informerad om.

   Mvh
   Adderat

   Radera
 2. Bisarrt... konstverket och sedvänjan. Med andra ord riktigt passande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym, och tack för kommentaren! Bisarrt var ordet ja.

   Mvh
   Adderat

   Radera
 3. Tycker konstverket på ett utmärkt sätt visar hur vi västerlänningar bit för bit glupar i oss av den afrikanska kontinenten.
  Och när sen Lena tar en bit tårta och stoppar in i munnen på personen samtidigt som press och övriga skrattar uppstår ett lysande ögonblick. Vi matar föder afrikanerna med deras egna kroppar. Väldigt trist är dock att afrosvenska föreningen inte verkar fatta något utan drar igång blåslampan direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym, och tack för kommentaren! Ja, varken Kitimbwa Sabuni eller Centrum mot rasism har väl gjort sig kända för att ha något direkt omdöme. Hittills har de inte haft för vana att tänka efter före de gör sina rabiata utspel.

   Mvh
   Adderat

   Radera
 4. Performancekonst brukar vara smaklös och vidrig, av en anledning.
  Tårtan var gjord för att väcka uppmärksamhet och sätta fokus på ett specifikt problem.

  Att kulturministern och company står och skrattar beror förmodligen på ren och skär chock, eftersom dom precis har upptäckt att konstnären finns inbakad i tårtan. Att denne sedan ser till att det hela fångas på bild och kablas ut i media är klockrent. Nu får vi även bilden av västvärldens kulturelit som skrattande står och skär i något som ser ut som en nidbild av en afrikansk kvinna. Klockrent!

  Undrar vad som hade hänt om ministern hade hoppat över tårtan och gått därifrån i protest? Förmodligen stora rubriker om hur regeringen förringar offren för könsstympning följt av avgångskrav...

  Afrosvenskarnas riksförbund eller vad dom nu kallar sig visar än en gång att de är helt ute och cyklar utan lyse i en mörk tunnel. De krav som t ex Kitimbwa Sabuni ställer på avgång är mer osmakliga och idiotiska än tårtan. Han borde istället omedelbart avgå som talesman för den organisationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joel, och tack för din kommentar! Ja, visst är det som du säger; att performancekonstens syfte är att rikta vårt fokus. Konsten är fri, och så även vi så till vida att vi kan välja att ta del av den eller inte. I det här fallet anser jag att ett rakryggat beteende hade varit att vänligt men bestämt tacka nej till att delta i spektaklet. Minstrar utan integritet och ryggrad är inte mycket till ministrar.

   Ja, angående Afrosvenskarnas riksförbund, som ingår i Centrum mot rasism, kan ta och klappa igen - och likaså CMR. De ser spöken i varenda buske och ser de inga så uppfinner de dem. Precis som Patrik "Kinapuffen" Lundberg gjorde. Håhå jaja.

   Mvh
   Adderat

   Radera
  2. Förresten, Joel, grym bild du har ;-)

   Radera