fredag 2 mars 2012

Rött kort, LO!

.
I dagens DN toppas förstasidan på webben av "avslöjandet" att kreditkortsbolaget Entercard tjänar flis på att medlemmar i LO:s låglöneförbund fastnar i kreditträsket. Säga vad man vill om det - kreditbolag har som affärsidé att tjäna pengar och det är inget de sticker under stol med. Vad man däremot starkt kan och bör ifrågasätta är agerandet från LO och fackförbunden.

Många kanske ifrågasätter när det blev fackförbundens uppgift att skicka ut betal- och kreditkort med kreditmöjligheter på 20 000 kronor, till medlemmar med skral ekonomi och otrygga anställningar. Det väcker antagligen också frågor när man får reda på att dessa kreditkort skickades ut till medlemmar som aldrig efterfrågat dylikt, men som via detta fackliga kort kanske påbörjar en resa till livslång skuldsättning.

Det första LO-förbundet att kollektivansluta sina medlemmar till Lyxfällan var Handelsanställdas förbund, d.v.s. det förbund vars medlemmar har bland de absolut sämsta villkoren - alla områden - på arbetsmarknaden. Redan under hösten 2010 började Handels att oombedda skicka ut knallröda, färdigladdade kreditkort med förtryckta uppgifter. På baksidan av det brev som bifogades kortet kunde man jämföra förmånerna mellan det ordinarie handelskortet och Handelskortet Mastercard, och en av de märkliga "förmånerna" är att det kopplat till kreditkortet ingår en halvtimmes kostnadsfri juridisk rådgivning hos Familjens jurist där medlemmarna kunde få rådgivning i familjejuridiska frågor. Det mest relevanta och som gagnat medlemmarna betydligt mer hade varit om kreditkortet varit kopplat till en juristfirma med arbetsrätt på menyn. 

Så här beskrev Entercard sig själva och sina produkter/tjänster

EnterCard är en nordisk kreditkortskoncern med mer än 350 anställda i fyra länder. Vi växer stadigt och utvecklas tillsammans med våra samarbetspartners. Vår ambition är att genom profilerade betal- och kreditkortsprogram hjälpa våra partners med deras affärsutmaningar. Ofta handlar det om att öka köpkraften och stärka lojaliteten till deras kunder eller medlemmar.

Vi är specialister på kort och anser att betal- och kreditkort är bra för konsumenter, även om alla kanske inte alltid förstår på vilket sätt. Det finns nämligen en del okunskap och myter kring betal- och kreditkort i Sverige. Därför är vi måna om att tillsammans med våra partners utbilda kunderna i hur de på ett ansvarsfullt och smart sätt kan använda sina kort för att kunna betala säkert och få en kontrollerad vardagsekonomi. Samtidigt får de ta del av alla de förmåner och mervärden som vi kontinuerligt tillsammans med våra partner laddar våra kort med.
   
Den sunda köpkraften hos svenska konsumenter skulle öka om de hade anställningar som inbringade lön varje månad. Det är osunt att öka köpkraften genom att folk skall skuldsätta sig och det är märkligt att Handelsanställdas förbund inte fattar det. Eller så gör de det eftersom lojaliteten som nämns här ovan knyter fast medlemmarna ännu hårdare till facket. Att handels tjänar grova pengar på att medlemmarna använder kortet kan förstås vara en anledning till det cyniska och djävulska beteendet . . .

Jag vet inte vilket som gäller, men en fortbildningskurs till LO-borgens och LO-förbundens s.k. förtroendevalda och övriga finns på TV3-play, där Lyxfällans alla avsnitt finns samlade. Där kan de också titta på hur alla de "bra betal- och kreditkorten" klipps sönder av överskuldsatta kortmissbrukande konsumenter. Ytterligare kött på benen om hur det ser ut för "verklighetens folk" i dag kan fås via Kronofogdemyndigheten, Riksförbundet Insolvens hemsida och Wikipedia.

Det är en fruktansvärd skam och ett svek att svenska fackförbund sedan årtionden lägger energi på att ragga medlemmar som måste betala skyhöga fackförbundsavgifter (inte A-kasseavgiften) när fackförbunden lägger merparten av energin på att ragga ihop "medlemsförmåner" i form av elavtal, hemförsäkringar, bensinkort, billiga tapeter - och den unika möjligheten att skuldsätta sig. Men, givet är att förbundens fokus läggs på pseudoaktiviteter i och med att arbetsmarknaden sedan länge helt ägs av arbetsgivarna.

Man får hoppas att skamfläcken Wanja Lundby-Wedins efterträdare har ambitionen att göra någonting för de dyrt betalande medlemmarna istället för att sko sig själv på deras bekostnad.

- LO, inte bara girighet är en dödssynd. Det är även likgiltighet, vilket ni klart visar upp när det gäller era medlemmar.

Rött kort utdelat = Sorry LO, but you're out.

DN 2 3 4 5 6 7 SvD 2 3 4 SR 2 SVT


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar