tisdag 27 mars 2012

Ledarspya

.
Dagens osignerade (what else...) ledarspya i Expressen, Transport i fel dike, ger en tydlig bild av en  skitnödig, ambivalent och fullständigt desorienterad medievärld. Expressen klarar inte ens av att rikta kritik mot ett odemokratiskt, grundlagsbrytande (?) fackförbund som utesluter en sverigedemokrat, utan att samtidigt förtala och bete sig precis lika odemokratiskt och illa mot Sverigedemokraterna. Och då behöver vi inte påpeka vad Expressen har för uppfattning om partiets väljare, för självklart hänger det ihop. Spyr man, likt Expressen, på partiet så spyr man också på dess väljare.

Naturligtvis står det Expressens skribenter fritt att spy på vem de vill, den rätten har skribenterna tagit sig. De formbara pressetiska reglerna modereras om från gång till gång, allt utifrån syfte och mål, och det är något vi läsare ser dagligen. Vi ser det, men media själva ser det inte utan förnekar det uppenbara och drar helt på egen hand ett rejält löjets skimmer över hela branschen, för att något senare enfaldigt nog ifrågasätta hur journalister kan ha så lågt förtroende.

Det förvånar mig inte att Expressens enögda ledarskribent inte noterar det flagranta exempel på hur fenomenet konvergens präglar hela texten. Skribentens angreppssätt är att i förstone slänga skit på Fredrik Lantz genom att beskylla honom för att vara främlingsfientligt engagerad och för att vilja slänga ut invandrare. I nästa andetag ifrågasätts och kritiseras fackförbundet Transports agerande, vilket betecknas som åsiktsdiskriminering och ett led i en "farlig utveckling" mot ett samhälle ingen vill ha. Därefter berättigar skribenten att denna farliga utveckling är helt okej så länge den riktar sig mot sverigedemokrater, och anför därefter den totalitära, åsiktsdiskriminerande uppfattningen att Sverigedemokraterna har fel - i nästan allt.

Att skribenten är en anhängare av den av Fredrik Reinfeldt statligt sanktionerade pogromen om fri jakt på Sverigedemokraterna och dess medlemmar framgår mycket tydligt i slutet av ledaren. Den anonyme skribenten citerar i princip ordagrant Reinfeldt genom att hävda att den som går med i ett invandrarhatande parti får skylla sig själv. Inte heller kan de räkna med att bli behandlade som människor vare sig inom politiken eller samhällslivet, och att de skall hållas utanför de demokratiska arenorna motiveras med "hygienskäl". Hatretoriken doftar starkt av demokratofoben Marteus . . .

Dagens ledare i Expressen är inte bara en uppvisning i en synnerligen oprofessionell hållning, utan även en solklar bekräftelse på att här inte råder vare sig objektivitet eller oberoende. I vanlig ordning handlar det om att skribenter lägger beslag på medieutrymme för att torgföra sina personliga - och högst privata - uppfattningar som är totalt ointressanta. Vid första bästa tillfälle utnyttjas spaltutrymme för att osignerat spy ur sig billig hatretorik oemotsagd - ett klassiskt medialt tolkningsföreträde av dem som förkastar andras rätt till anonymitet och som anser sig stå för öppen debatt och yttrandefrihet. Men, bara på deras villkor. Och osignerat.


DN 2  EXP 2 SvD 2 SVT FT

2 kommentarer:

 1. ja, vad säger man, tröttsamt att bara berömma, men det är det enda jag kan göra, en del kan uttycka sig, andra inte, till dom andra hör jag,
  men det är skönt att läsa dina blogginlägg,
  som om jag skrivit dom själv, om jag får säga så :-))

  SvaraRadera
 2. Hej Mullis, och tack för din kommentar! Hm, inte tycker jag det är tröttsamt med beröm inte, bara fortsätt så du :-D

  Haha, jag förstår att vi delar uppfattningar i mycket, du och jag. Det är roligt.

  Mvh
  Adderat

  SvaraRadera