måndag 26 mars 2012

Arbetskraftspandemi

.
På dagens SvD-Brännpunkt går de moderata madammerna  Chris Heister och Ulla Hamilton ut i debattartikeln Brist på it-kompetens hotar 30 000 nya jobb och kräver satsningar från såväl politiker, universitet och högskolor som näringsliv. Och det är brådskande då problemen enligt Heister och Hamilton är mycket alarmerande.

Märkligt att den svenska, och europeiska, arbetskraftens rekordartade utveckling till extremt högkompetent tycks ha undgått dessa två moderata madammer helt. De senaste årens stadiga massimport av hjärnkirurger, raketforskare och allehanda experter synes ha passerat damerna helt obemärkt. Att Heister suttit i karantän uppe i Västerbotten i fyra år vet jag, men Hamilton har mig veterligen inte lämnat stockholmstrakten under någon längre tid rent fysiskt i alla fall. En av dem borde i alla fall ha någon koll på att det bara är att skopa upp tonvis med experter ur den högkompetenta arbetskraftstillgången.

För att ha lyckats undgå detta måste vi utgå ifrån att de båda damerna är svårt drabbade av den snart sagt pandemiska utbredningen av det allvarliga denial-syndromet. Ingen annan förklaring kan vara tillämplig eftersom den egna alliansregeringens nyliberala massförstörelse av Sverige har pågått sedan 2006. Att de lider av total renons på  det egna partiets pippande med migrationspartiet i syfte att säkerställa påfyllnaden av Fredrik Reinfeldts invandrade arbetskraftsarmé ligger då självfallet i sakens natur.

Okay, vi kan alltså konstatera att det trots de invällande horderna av berikare inte går att uppbringa en enda  a) teletekniker   b) tandläkare   c) it-kompetent

Tänk vad makalöst komplicerad arbetsmarknaden kan vara! Det måste vara de svenska arbetsgivarna som har alldeles för höga krav, eller också beror det på den eskalerande svenska frihetligheten.

- Eller vad tror du?Bidragsarmén innehåller inga
it-kompetenta
Bidragsarmén innehåller
inga tandläkare
Bidragsarmén innehåller inga
teletekniker2 kommentarer:

 1. Fixa 20000 centralt belägna tjänstebostäder till rimligt pris för IT-specialister, så kommer vi. I annat fall kan vi bo bra där vi är och syssla med något annat. Det finns ingen anledning att flytta till Stockholm om man skall behöva ruinera sig för att få ett rimligt boende. Om det nu behövs IT-specialister i Stockholm så måste jag berätta att jag de senaste veckorna fått förfrågningar om jag vill arbeta i Berlin, Geneve, London eller Boston. Där är levnadsvillkoren för IT-speciaister bättre än de är i Stockholm, men tills vidare jag väljer ett annat jobb där jag har ett bra boende. Om vi undantar IT-branschen så har jag kollegor i andra branscher, deras arbetsgivare fixar bra boende i STockholm. Varför gör inte IT-arbetsgivare detsamma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej truls, och tack för din kommentar! Jag vill börja med att gratulera dig till att du är efterfrågad, och vore jag du så skulle jag noga överväga mellan London och Boston och sedan flytta dit.

   Vad gäller it-arbetsgivarnas ovilja(?) att anordna tjänstebostäder så kan man kanske spekulera i att just den sidan under lång tid var bortskämda med tillgång på arbetskraft. Kanske också därför de själva inte bidragit till att vidareutbilda och säkerställa den fortsatta tillgången på arbetskraft.

   Mvh
   Adderat

   Radera