fredag 10 februari 2012

Pensionärerna dyrare än krisen

.
Jag har funderat en hel del på varför Sveriges farligaste man, Fredrik Reinfeldt, lanserar sitt pensionsutspel som "sina" funderingar. Det finns inget som är hemligt eller dolt med det faktum att det är krav från OECD och EU att pensionsreformer är av yttersta nöd och borde ha införts för länge sedan.

Månne Reinfeldt hellre drar ilskan till sig själv och hamnar i fokus, än att riskera att svenskarna riktar ilskan mot det avlägsna "EU" och blir än mer avogt inställda till hela EU-haveriet?

De nuvarande och kommande pensionärerna har skapat en formlig hysteri i EU, och under 2009 skapades ett särskilt krisutskott i EU, vilka knappt pratade om annat än pensionärer och pensioner. 

Enligt Europaparlamentets särskilda krisutskott i februari 2010 trodde man sig se en successiv återhämtning angående världens ekonomi, men att arbetslösheten var i fortsatt oroväckande "tillväxt". Nivån hade då passerat tio procent i Europa och man befarade att en ljusning var långt borta. Patentlösningen för bibehållande av välfärden tycktes enligt krisutskottet vara "högre och mer progressiva skatter" - vilket i sin tur skulle leda till en "harmonisering av skattepolitiken för att undvika skattekonkurrens" (t.ex. jobbskatteavdragen, de sänkta arbetsgivaravgifterna etc?).

Utskottsordförande Wolf Klintz ville se "långsiktiga reformer" i och med att kommunernas plånböcker snart skulle gapa tomma. Kommunerna är som bekant dem som står för stora delar av de sociala stöden och för att finansiera de ökade stödutbetalningarna föreslog Oxfordprofessorn Tony Atkinson en extra skatt för pensionärerna. I utskottet efterlystes möjligheten att kunna jämföra ländernas olika pensionssystem och krav restes  även för en gemensam europeisk pensionsmodell. Krisutskottet
krisade även ihop över att pensionssystemen stapplar i takt med Europas åldrande befolkning samt att det brådskade med pensionsreformer. Och så här uppskattande uttalade sig OECD:s chefsekonom och pensionsguru Edward Whitehouse om våra äldre:

 - Europas äldre kommer att bli tio gånger dyrare än krisen.

Inte särskilt charmant eller uppskattande om våra grå pantrar vill jag påstå, men pensionärer har alltid setts som en tärande kategori som inte gör annat än överbelastar ekonomin. Vi minns väl alla vilket ramaskri det blev när f.d. finansminister Pär "Korridorsmygaren" Nuder (s) kallade fyrtiotalistgenerationen för "köttberg". Kungen själv, Göran Persson - född 1949 - surnade till rejält och tog Nuder i örat. Man fick inte sådär öppet jämställa den stora efterkrigsgenerationen med osäljbara överskott av jordbruksprodukter, s.k. "dökött".

Att ingen skriker när pensionärerna anklagas för att kosta tio gånger mer än krisen beror på att ingen skrev om det då, och nu när det brinner i de ekonomiska knutarna och i de ursvenska humören så var det dags att kasta fram det hela för få fokus att landa på annat, än t.ex. den stadigt invällande bidragsöverklassen. D.v.s. de som utgör den svårt tärande kategori som skall se till att Sverige hamnar på jämförbar nivå med övriga europeiska länders haveri. Det slutgiltiga resultatet är givetvis Ett Enhetligt Helveteseuropa utan fristäder och andningshål.

Som du med all sannolikhet inte känner till så är år 2012 utropat till Europaåret för aktivt åldrande och solidaritet mellan generationer. Europaårets tjusiga syfte är att:

...underlätta skapandet av en kultur för aktivt åldrande i Europa som grundar sig på ett samhälle för alla åldrar.

...åldrandet upplevs ofta som ett problem i stället för något positivt för både individen och samhället. Äldreåret vill bidra till en ny syn och en kultur där äldre män och kvinnor allt mer kan ta en aktiv del i samhället.

Well, man får applådera denna storartade gallimatias som parlamentsledamöterna under ångest och stora vedermödor knåpat samman i EU-bunkern i Bryssel, i syfte att få äldre att känna att de utgör ett viktigt kapital och en väldig resurs. Helt plötsligt har pensionärerna övergått från att vara ett dökött som är tio gånger dyrare än krisen till att vara tillgångar, erfarna, kunniga, och i besittning av kraft och förmåga. Lögn- och bedrägerimaskinerna går varma.

Okej, Fredrik, media såg till att allt ljus hamnade på dig för tillfället, men fler och fler svenskar har förstått vad och vilka det är som kostar i Sverige (och Europa), och vilka det är som orsakar de politiska dreven och hetsjakten mot nuvarande och kommande pensionärer. Mot sjuka, arbetslösa, funktionshindrade och sjukpensionärer. Och sedan är det ju det där med beständiga värden, Fredrik. Du gillar ju det du.

När får vi läsa att invandringen orsakar kriser - såväl ekonomiska och sociala som kulturella? När får vi läsa att invandrarna kostar tio, hundra eller tusen gånger mer än någonting?

Äldreårets hemsida

Grönbok: Med sikte på tillräckliga, långsiktigt bärkraftiga och trygga pensionssystem i EU (2010/2239(INI)) 2010-07-07  (pdf)

Förslag till betänkande om grönboken Med sikte på tillräckliga, långsiktigt bärkraftiga och trygga pensionssystem i EU 2010-10-29 

Resolution Strasbourg 16/2 2011

Europa 2020

SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 10 M DN 2 3 4 5 6 7 8 DN 2 3 4 SvD 2 3

8 kommentarer:

 1. "När får vi läsa att invandringen orsakar kriser - såväl ekonomiska och sociala som kulturella? När får vi läsa att invandrarna kostar tio, hundra eller tusen gånger mer än någonting?" Tyvärr aldrig Reinfeldt ska spöa skiten ur svenskarna för att vi är just svenskar och borde inte finnas, så har jag uppfattat hans budskap.

  SvaraRadera
 2. Reinfeldt är en direkt reinkarnation av Caligula, och om historien går i samma fotspår så torde saken s.a.s. "lösa sig självt"...

  Tills dess får vi göra vad vi kan för att belysa invandringseländet så gott vi kan.

  Mvh
  Adderat

  SvaraRadera
 3. Välkommen i den grå skaran när du i åttioårsåldern får bli pensionär efter att ha hört om hur ungdomen oroas mer av pensionärseländet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, för din inbjudan don Gerardo. Jag har dock funderat på att byta karriär och bli framgångsrik inom ekonomisk brottslighet eller dylikt, så att jag åtminstone kan pensionera mig innan jag dör.

   Mina funderingar går i riktningen att starta ett land, sko mig hårt på invånarna och sedan dra med alla stålarna. Vill du vara med?

   Mvh
   Adderat

   Radera
 4. GLÖM inte VEM som började med "välgörenheten", vem gav bort en hel stad, Södertälje? Alla partier samt alla medier har full koll på varandra så ingen avviker från det "behjärtansvärda"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag kommer inte att glömma bort att riksdagen med SAP i spetsen gav bort Sverige 1975. Inte heller kommer jag att glömma Bildtregeringen med Bengt Westerberg som spädde på vansinnet. Och så vidare, och så vidare.

   Mvh
   Adderat

   Radera
 5. Hur kan en människohjärna bara komma på att biståndspengar från våra skatter skall utbetalas till andra länders regeringar. En stor del av dessa pengar som kommer från våra skatter går i vissa fall direkt till ledande personer i andra diktaturer och annat regimsunk och så klart inte till de fattiga som behöver hjälpen. Se bara på en diktatur som Eritrea som inte ens har en lagstiftning som kan hänföras i vad som är tillhör demokrati. En som i den senaste skandalen, en åklagare som helt fejkar sina bevis. Ett sånt rövhålsland ger vi pengar, direkt till landets ledning. Hur fördelas dessa pengar? Jo säkert mellan alla dess korrupta regeringstjänstemän och någon säck ris som delas ut till dom allra fattigaste, för syns skull. Dom skall banne mej inte ha ett enda öre, stater av detta slag liksom Somalia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu, jag undrar också hur de är ihopskruvade när de ger bort våra pengar till terroristregimer, diktatorer och andra "rövhålsländer". T.ex. så går en stor del av biståndet till Palestina till drift, löner och pensionsavsättningar inom den palestinska statsförvaltningen, vilket jag tycker är högst anmärkningsvärt.

   Själv tror jag icke på bistånd av den typ som bl.a. Sverige sysslar med. Skall man bistå så skall det göras på plats och inte genom att pumpa in pengar. Det mest horribla är att biståndet går in i statsapparaten samtidigt som utländska näringsidkare (även svenska) trixar med skatter och myglar ut miljarder dollar från de afrikanska länderna varje år. Biståndspengarna både möjliggör och s.a.s. "berättigar" företagen att syssla med denna rovfrift. Korruptionen är vedervärdig.

   Det ligger två artiklar om Afrika i högermarginalen på bloggen. Läs dem om du vill veta mer.

   Mvh
   Adderat

   Radera