lördag 11 februari 2012

Demokratofobi och hatretorik

.
Nog är det bra märkligt att Aftonbladets skribent Anders Lindberg, är så enögd att han på ledarplats i dagens AB skjuter sig själv i bägge fötterna utan att begripa att han gör det. Den enfaldige Lindberg tar tillfället i akt att angöra och förtöja vid Maria Svelands närmast psykotiska artikel (DN-kultur 8/2) i syfte att backa upp den klassiska hatstormen gentemot demokratin. Ingen av dem inser dock att det är själva demokratin de attackerar.

Lindberg gör en "Sveland" och går till våldsamt angrepp mot samhällets högerglidning, och det hat de båda anser vara riktat mot "politiskt korrekta", de s.k. PK. Nervositeten är uppenbar; de båda går formligen bärsärk över att den spirande demokratin - efter fyrtio års förtryck - slutligen kommer att leda till en öppning av debatt och kritik av invandringsfrågan - det enda område i svensk politik som aldrig tillåtits komma upp på den politiska dagordningen. Det enda område som betecknats som fullständigt untouchable. En vansinnighet utan motstycke; ett budget- och politikområde som varit helt tabu att vidröra i ett land som kallar sig demokratiskt.

Demokratofoberna Lindberg och Sveland tar i sina ångestladdade tillstånd till det allt svagare artilleriet i sina hatkrönikor. De lösa skotten skjuts som vanligt mot dem som gör sitt bästa för att, via öppen debatt, vidga det sprickande höljet över den tabuerade och havererade invandringspolitiken. De gör det lätt för sig, de hatande demokratofoberna. De avfärdar alla kritiker och debattörer som extremister, rasister, fördomsfulla, främlingsfientliga och islamofober. Utan att inse det vidgar de successivt begreppen till att innefatta högre och högre andel av befolkningen. Snart står media och politiker ensamma med sina maktlösa megafoner.

Förutom att vara slavar under sin egen konfirmeringsbias väljer demokratofoberna ensidigt att tolka och bemöta försök till seriös debatt, kritik och diskussion om invandringen som fientlighet och hat. Man tar sig tolkningsföreträde i alla frågor som rör invandring, idkar självcensur, och kräver lagstiftning mot minsta detalj som går att definiera som "hat".

Att ni demokratofober har grava förnufts- och kunskapsluckor är både uppenbart och förståeligt, men det berättigar er banne mig inte att fylla ut dem med stereotyper.


AB  SvD DN 2 AP DN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar