söndag 1 januari 2012

Räddningsplankan TT

.
Det nya årets första dag serveras vi det svenska väljarindex som  Novus sammanställer för Sveriges Radio Ekot en gång per månad. Sammanställningen är en s.k. poll of polls, vilket betyder att det index man får fram är en sammanvägning av resultaten från opinionsinstituten Skop, Demoskop, TNS-Sifo, Ipsos/Synovate och Novus.

Tja, eftersom tillvägagångssättet i vanlig ordning inte redovisas så är den här sammanställningen lika ointressant som de resultat den baseras på. Men det intressanta är hur media krånglar och slingrar för att slippa röra vid resultatet för just ett speciellt riksdagsparti. Ja, givetvis Partiet med stort P: Sverigedemokraterna. Klar beröringsskräck som helt klart i många fall grundar sig på försvarsmekanismen denial, d.v.s. ett fenomen som uppstår när individer konfronteras med företeelser, fenomen och fakta som är så obekväma (läs: svårsmälta) att de hotar att rasera den egna trygga världsbilden. Man är alltså inte kapabel att fejsa verkligeten som den ser ut, därtill är man inte stark nog eller har det rörliga intellekt som krävs.

Eftersom TT, Tidningarnas Telegrambyrå, känner till att de sköra mediamänniskorna blir oroliga i sinnet av att konfronteras med det faktum att Sverigedemokraterna är ett demokratiskt valt riksdagsparti så väljer TT omtänksamt nog att inte nämna partiets namn i sin nedkokade nyhetsflash. TT utgör då tacksamt nog det alibi media kan gömma sig bakom, men inget konstigt i det, då TT är medias eget "Coop".

Well, vi får väl se om någon övervinner beröringsskräcken, fördjupar sig i siffrorna och presenterar någon närmare analys, men jag skulle inte satsa några stålar på det.


DN SvD Expr SvT TV4 AB FT Ekot GP SSv AP HD


1 kommentar:

  1. Hmm, partiet med stort P måste väl ändå vara Piratpartiet ;)

    Men i övrigt har du rätt, det är löjligt hur man gång efter gång sorterar bort "ointressant" information ur opinionsundersökningar, så man blir tvungen att räkna baklänges för att se hur mycket som saknas.

    SvaraRadera