söndag 15 januari 2012

Hundrädsla i riksdagshuset

.
I SvD:s blogg Politik direkt publicerades i dag inlägget Inga rondellhundar i riksdagen  i vilket man redogör för en rundringning till sjuklöverpartiernas gruppledare i riksdagen. Rundringningen rörde huruvida gruppledarna stöttar Sverigedemokraternas begäran till talmannen om en utställning av konstnären Lars Vilks rondellhundsteckningar i riksdagshuset eller ej.
Lars Vilks teckning Rondellhund
         Källa: vilks.net

Sverigedemokraternas önskemål om en utställning grundar sig på försvaret av ett av våra viktigaste demokratiska fundament - yttrandefriheten - och syftet är enligt Björn Söder, sd:s gruppledare i riksdagen, att "visa sitt ovillkorliga stöd för yttrandefriheten".

Önskemålet är inte behandlat ännu emedan riksdagens talman och ledamöter fortfarande har jullov, men det förhindrar inte en majoritet av gruppledarna från att avfärda önskemålet som "provokation", "kvalificerat trams", "medieutspel", "skändning av muslimer" och diverse andra nedlåtande uttalanden. Mest sanningsenlig, förmodligen utan att veta om det, är dock centerns gruppledare Anders W Jonsson som - vad man får anta - uttrycker sin rädsla via uttalandet

- Det skulle få stora diplomatiska konsekvenser i hela arabvärlden.


"Diplomatiska konsekvenser"? Jag har väl aldrig hört på maken till kvalificerad B.S. På vilket sätt skulle tillämpningen av en grundlagsskyddad demokratisk fri- och rättighet kunna få "diplomatiska konsekvenser" - och vad skulle det spela för roll? Rätten att uttrycka sig fritt via text, tal, musik, konst etc. är betydligt viktigare att slå vakt om än att mota medeltida politisk-religiösa fundamentalisters gnäll- och kränkningskör. Men Anders W Jonsson är uppenbarligen räddare för islamska fundamentalisters förtjusning i att lösa konflikter med bomber än han är rädd om vår grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Jag hör inte till sjuklöverns räddhågsna skara, det skall gudarna veta. Rätten till det fria ordet är för mig viktigare än själva livet, och inget kan få mig att backa från den uppfattningen, eller sänka garden i mitt försvar av den rätten. Glöm inte att yttrandefrihen är hårt beskuren och ständigt utsätts för ytterligare inskränkningar och försök till detsamma. Försvara din rätt och glöm inte att dess existens föregicks av modiga människors långa kamp, deras blod och liv för tillblivelsen av denna demokratiska fri- och rättighet. Den är inte gratis, den kostade och kostar fortfarande mycket, men det är den värd.

Inte är jag hundrädd heller, vare sig för riktiga hundar eller rondellhundar.

1 kommentar:

  1. När aftonbladet publicerade artiklar om Israel i nazistisk anda, framhöll samma politiska reprentanter att yttrandefriheten absoluta viktighet. En protest från arabvärldens flera hundratals miljoner är viktigare än yttrandefriheten.Så principen är inte yttrandefriheten utan antalet som berörs av vad som yttras.

    SvaraRadera